De förbereder ett liv som papperslösa

1:47 min

Tusentals ensamkommande väntar på svar på sin asylansökan. Många av dem planerar att gå under jorden och leva som papperslösa om ett utvisningsbeslut kommer.

P4 Kalmar har träffat två pojkar i Kalmar län som väntar på besked på sin asylansökan från Migrationsverket efter att ha varit nästan två år i Sverige. Om det bli avslag och ett utvisningsbeslut har pojkarna – som vi kan kalla för Kalil och Harry – förberett sig för att gå under jorden och Sverige kommer att få ännu fler unga som lever ett utsatt liv som papperslösa.

Tusentals i samma situation

Kalil och Harry kan inte "åka tillbaka" dit de kommer från. De kommer från Iran och där är de inte välkomna eftersom de tillhör folkslaget hazarer. 

I stället vill svenska myndigheter skicka dem till Afghanistan – ett av världens oroligaste länder där de inte har några kontakter. Den här situationen delar de med tusentals andra unga i Sverige.

– Att vara papperslös i Sverige är ett bättre alternativ än att åka till ett land jag aldrig har varit i och där det är som ett krig, säger Kalil.

– Och jag känner ingen i Afghanistan. Vad ska jag göra där?

Ett liv som papperslös kommer att innebära ständig oro över att bli hittad av polisen, särskilt eftersom trycket på polisen att hitta dem som lever som papperslösa i Sverige har ökat efter terrordådet i Stockholm.

Att vara papperslös i Sverige är ett bättre alternativ än att åka till ett land jag aldrig har varit i och där det är som ett krig.

Pojkarna kommer troligen ha svårt med bostad och pengar. De har kontakt med andra som redan nu lever som papperslösa och de får hjälp av vänner, gode män och frivilligorganisationer med att klara sin försörjning.

1 800 ensamkommande försvunna

Kalil och Harry är inte ensamma om att ta ett sådant här drastiskt beslut. I höstas kom en rapport om att ungefär 1 800 ensamkommande har försvunnit i Sverige de senaste åren. Enligt polisen har runt 30 minderåriga asylsökande försvunnit i Småland och Östergötland 2016 och hittills under 2017.

Ett försvinnande behöver dock inte ha med ett utvisningsbeslut att göra, inte heller behöver ett försvinnande innebära att den unge har gått under jorden - en del tar sig till ett annat EU-land.

Inga förändringar trots kritik

Att Barnombudsmannen, JO och FN har kritiserat svenska myndigheters hantering av ensamkommande har hittills inte lett till några större förändringar av hur Migrationsverkets hanterar de unga. Och om något skulle förändras nu påverkar det förmodligen inte situationen för Kalil och Harry.

– Det jobbigaste är att vänta. Vänta och vänta, att inte veta, säger Harry.

Att de har fått avslag på sin ansökan om asyl i Sverige beror på att Migrationsverket anser att deras behov av skydd inte är tillräckligt stort.

Harry och Kalil heter egentligen något annat.