Kristen guvernör dömd till fängelse för blasfemi

1:49 min

Jakartas kristna guvernör Basuki Purnama dömdes idag till två års fängelse för blasfemi, det vill säga hädelse. En överraskande hård dom då åklagaren yrkade på två års villkorlig dom.

Fallet har väckt internationell uppmärksamhet då det setts som ett test på den religilösa friheter i världens befolkningsmässigt största muslimska land.

Radikala hårdföra muslimska gruper som samlats utanför domstolen jublade när domaren läste upp domslutet.

Basoki Purnama, eller Ahok som han kallas i dagligt tal, satt helt lugn när den oväntat hårda domen föll.

Efteråt kommenterade huvuddomaren utslaget med att den endast byggde på kriminella grunder och inte politiska. Men en annan domare sa att grunden för det hårda utslaget var att Ahok under den långa rättegången uppträtt som han inte tyckte att han gjort något fel och att det både oroat och sårat muslimer.

Bakgrunden till rättegången är den kampanj inför valet till Jakartas guvernör som drog igång i höstas. Ahok, som varit populär, var storfavorit att återväljas.

Men allt vände vid ett valmöte då han kommenterade en motkandidat som spridit uppfattningen att man som muslim inte bör välja en ickemuslimsk ledare. Detta enligt en vers i koranen. Något Ahok sa att inte stämde om man läste versen noga.

Detta ledde till att radikala grupper fick ut hundratusentals på gatorna i Jakarta som krävde att Ahok skulle gripas och sättas i fängelse dömd för blasfemi, hädesle.

Men det var först efter några veckor som det ledde till ett rättsfall och det gav upphov till diskusioner om huruvida Indonesien som är känt för en moderat form av islam nu skulle radikaliseras ytterligare. Blasfemilagen, som många velat förändra, användes tidigare mycket sällan men har kommit att spela en allt större roll mot religiösa minoiteter i landet de senaste åren.

Ahok förlorade guvernörsvalet för en dryg månad sedan och avgår i oktober. Han har också meddelat att han kommer att överklaga domen.