Mer än var fjärde ryska har upplevt våld i nära relationer

9:04 min

I Ryssland har nyligen en lag antagits, där maxstraffet för våld i nära relationer mildrats kraftigt och dessutom flyttats bort från brottsbalken. Staten ska inte lägga sig i om en man slår sin fru eller sina barn enligt parlamentsledamöter som röstade för, men kvinnoorganisationer oroas för att ännu fler ryskor kommer att misshandlas till döds nu.

Forskare varnar dessutom för att Ryssland bara är ett exempel på en internationellt trend att skyddet för kvinnor minskar. Sveriges Radios globala hälsokorrespondent har undersökt vad som driver utvecklingen.

Det är gudstjänst i en ryskortodox kyrka i Moskva. Ett tiotal församlingsmedlemmar lyssnar på sång och läsning, tänder ljus och ber vid ikoner, medan präster svänger rökelsekar. Kyrkans män var inte glada åt lagen som antogs i Duman förra året där våld i familjerelationer för första gången tydligt nämndes och straffet skärptes till två års fängelse. Massiv lobbying från kyrkan och konservativa föräldragrupper gav snabbt resultat.

Lagen hann bara gälla ett halvår innan den röstades ned och en ny lag skrevs under av president Vladimir Putin. Örfilar och dask mellan makar och från föräldrar mot barnen ger inga straff alls om det sker bara någon gång per år. Blir våldet värre blir det böter, knappt 5000 kronor. Den som inte betalar kan åka i fängelse i max två veckor.

– Traumat är mycket värre för ett barn att en förälder åker i fängelse än att få smäll, anser den inflytelserika ärkeprästen i församlingen Dmitri Smirnov som skriver på sin blogg om traditionella kristna ryska familjevärderingar.

Det står i Bibeln att en far som älskar sin son ska förbereda en piska, men Dmitri Smirnov som själv har 35 barn, de flesta adopterade fosterbarn, anser att aga bara ska användas i sällsynta fall om ett barn gjort något riktigt dumt som att röka eller svära.

Familjen är den tryggaste platsen både för kvinnor och barn att vistas påstår han, trots att officiell statistik visar att det är där mest våld sker. Det tror ärkeprästen Dmitri Smirnov inte stämmer för normala hederliga kristna familjer, möjligen om någon tagit sig en älskare eller är homosexuell.

Det gamla ryska ordspråket "Om han slår dig så älskar han dig", tycker Dmitri Smirnov är misstolkat. Innebörden bör förstås som att om en man slår sin fru under ett gräl så bör han be kärleksfullt om ursäkt.

Ute påkyrktrappen träffar jag ett par i 20-årsåldern. De tycker inte att staten ska lägga sig i normala familjebråk även när det går till handgripligheter, så länge det inte handlar om grövre våld.

– Det kan ju vara så att hon provocerat sin man att slå henne, anser Anfisa Bostsikh och pojkvännen Andrei Volkov nickar instämmande.

Själv har Andrei Volkov fått stryk av sina föräldrar och inte farit illa av det säger han, utan det har gjort honom till en bättre människa.

I ett rappat tvåvåningshus någon timme utanför Moskva ligger ett skyddat boende för kvinnor som tvingats fly från män som misshandlar dem och ofta även barnen. Fem familjer trängs här just nu.

Ett spädbarn skriker bakom en stängd dörr. Hyran betalas av ett klsoter inom Ortodoxa kyrkan. Personalen är anställd av en kvinnororganisationen ANNA och pengar och mat och andra prylar kommer från internationella hjälpgrupper, svenska skolan och frivilliga

– En gravid kvinna som kom hit för ett tag sen hade blivit så svårt slagen att hon födde för tidigt, berättar föreståndaren Alyona Sadikova. Spädbarnet dog efter två dagar så vi fick begrava det. Ofta är det just när kvinnorna väntar barn som männen slår som värst.

En annan kvinna råkade avslöja var hon befann sig för sin före detta make, fortsätter Alyona Sadikova. Han kidnappade henne då och efter det vet ingen vad som hänt henne, men sannolikt är hon mördad. Uppskattningsvis 14000 kvinnor i Ryssland dör varje år av att deras man slår ihjäl dem. Fast det börjar nästan alltid med översvallande uppvaktning. Sen kommer kontrollerandet.

Precis så var det för en fyrbarnsmamma som också heter Alyona och som lyckades fly från sin make för ett halv år sedan. Snart efter att de träffats i 20-års åldern tvingade han henne att sluta sin högskoleutbildning.

– Han tyckte inte om att jag träffade andra, jag luktade främmande då berättar Alyona.

– Första gången han slog mig så bad han om ursäkt och bedyrade sin kärlek, senare sa han att det var mitt fel. Jag tänkte att när vi får barn så blir nog allt annorlunda, men det blev det inte fortsätter Alyona.

Hennes föräldrar anade inget för hon fick bara ringa på hans mobil när han lyssnade. Mannen hotade att ta barnen om hon lämnade honom. Äldsta dottern kallade han aldrig vid namn, bara för grisen.

– Hon bad mig att vi skulle fly, berättar Alyona.

Tillslut fick hon kontakt med en kvinnoorganisation som lovade hjälpa henne. Hon hade bara pengar precis så att det räckte för tågbiljetter. Under några månader fick familjen mat, kläder, juridisk hjälp med separationen och plats i en ny skola för barnen. Nu har Alyona ett jobb och känner sig glad att hon till slut tog mod till sig och bröt upp, men oroas samtidigt mycket över att barnen verkar ha tagit skada av sin pappas beteende.

– Barnen har blivit asociala, utan moral, den starke har alltid rätt. De känner så mycket vrede, säger Alyona sorgset.

Risken är stor att barnen kommer att upprepa samma mönster när de själva bildar familj visar forskning.

– Fyra av tio barn som sett misshandel mellan föräldrar upplever samma sak i egna relationer senare, berättar Dinesh Sethi som är chef för förebyggande av våldsskador på WHOs Europakontor.

Depression, självmordsförsök och posttraumatiskt stressyndrom är vanligt både bland barnen och kvinnorna. Men några längre terapibehandlingar har inte frivilligorganisationerna resurser till. Familjerna stannar några månader. Sedan brukar ofta kvinnor som lärt känna varandra på boendet hyra ett hus ihop och vakta varandras barn medan den andra jobbar.

Mer än var fjärde ryska har upplevt våld i nära relationer. Världssnittet är ännu värre. Var tredje kvinna på jorden har blivit slagen av en partner eller sexuellt utnyttjad under sitt liv enligt Världshälsoorganisationen.

Marina Pisklakova-Parker startade kvinnoorganisationen ANNA med Rysslands första hjälptelefon och skyddade boenden efter svensk modell. Förra året blev hennes organisation klassad som utländska spioner för att man rör sig i ett politiskt känsligt område och får internationellt stöd. Den nya ryska lagen som likställer våld i nära relationer med förseelser som fortkörning är verkligen ett bakslag anser hon.

I Jekaterinenburg har antalet polisanmälningar om kvinnovåld mer än fördubblats sedan dess, och borgmästaren säger att det sannolikt beror på att män nu tror det är fritt fram nu att misshandla sin fru. Få kvinnor ser heller någon vits att gå till polisen för att anmäla. I Ural svarade en kvinnlig polis till en desperat kvinna att de skulle komma nästa morgon och hämta henne till bårhuset.

Men nedmonteringen av kvinnoskydd sker inte bara i Ryssland just nu, lägger Marina Pisklakova-Parker till och får medhåll av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och forskare vid Kaliforniens universitet i San Diego som pekar på oroande förslag från president Donald Trump att minska bidragen till kvinnoskydd i USA och göra det möjligt för försäkringsbolag att inte betala för vård till våldsutsatta kvinnor.

– Just nu blåser konservativa vindar i Ryssland, men det är en övergångsperiod hoppas Marina Pisklakova-Parker. Det pratas i alla fall om våld mot kvinnor i pressen och på sociala medier, istället för att tigas ihjäl som förr.

Några få män har hon sett som dra barnvagn på stan i alla fall i Moskva, även om det säkert kommer att röja innan det finns skötbord även på herrtoa som i Sverige, konstaterar hon. Det finns också politiker i Duman som vill ändra tillbaka lagen. Efter valet 2018 kanske de vinner terräng. 70 procent av ryssarna tycker trots allt inte att det är okej att män slår sina fruar visar opiniosundersökningar. Marina Pisklakova-Parker hoppas Ryssland kommer välja en annan väg framöver.