#jagärhär för att motverka hatet

2:24 min

I kommentarsfälten på sociala medier återkommer hat, hot och dåliga attityder. Men det finns också en rörelse mot det här. Mina Dennert har startat #jagärhär.

Kommentarsfält i sociala medier fylls av en massa relevanta, intressanta diskussioner där människor har en god ton. Men det finns också hat, hot och dåliga attityder. Det är där #jagärdär kommer in.

– Det är en vanlig Facebookgrupp där poängen är att man ska säga ifrån tillsammans. Det kan vara läskigt och jobbigt att göra det själv, och det blir större genomslag om man gör det tillsammans, säger Mina Dennert som startat gruppen.

Är man medlem så kan man starta en tråd om att man sett hat, hot och dåligt bemötande. Och med hjälp av varandra agerar sedan medlemmarna genom att gå in i det aktuella kommentarsfältet och säga ifrån.

– Så kan vi diskutera hur vi kan skriva, stämmer de här siffrorna? Var finns det information om det här? Man kan fundera ihop.

Gruppen har över 70 000 medlemmar.

– Alla kommer från hela dan politiska skalan, alla är olika gamla och har olika erfarenheter, säger Mina Dennert.

Hur reagerar folk i trådarna där ni går in och kommenterar?

– Människor gör det som andra människor gör. Är någon trevlig så blir man trevlig tillbaks. Är man lugn och saklig och verkligen vill diskutera frågan så är det många som hänger på.