Bilderboken "Allt" ger perspektiv – på allt

0:57 min

Marc Martin gör bilderböcker för barn som håller för många läsningar tack vare sin detaljrikedom och i hans nya bok får detaljerna ett klimax - boken heter Allt och Viveca Bladh har tittat.


I boken "allt" får man följa med på en resa från islandskapet i Antarktis via bland annat Australien, Mongoliet, Ryssland, Frankrike, in i grönaste regnskogen och vidare till Kapstaden. Ja, ni hör: det är ett gigantiskt uppdrag han tagit sig an att berätta om alla möjliga länder och hur människor, växter och djur lever. Det kan vara nog så svårt att förklara vad allt föreställer. Vissa uppslag kan ta hela lässtunden på kvällen.

För boken svämmar över av detaljer - till exempel om att det finns så många katter i Kairo eller alla slags olika kryddor i Bombay eller pingvinersorterna i Sydpolen, och han hinner även med en del turistattraktioner och myllret av trafik, hästflockar, skyltar. Men den stora behållningen är kontrasten mellan stad och natur och de olika liv som levs vare sig det är småfåglar eller människor – man får perspektiv - på allt.