SJUHÄRAD

Mark får dyraste kommunchefen

2:22 min

92 000 i månaden och tjänstebil - i Mats Lilienberg får Marks kommun Sjuhärads dyraste kommunchef, trots att han saknar erfarenhet.

Visserligen tjänar Svante Stomberg i Borås några tusen i mer i månaden, men med tjänstebilen inräknad toppar Marks nye kommunchef Mats Lilienberg kostnadslistan när P4 Sjuhärad granskar lönerna. 

– Vi jämförde med Härryda och Partille och det var de här pengarna vi landade på, säger Thomas Johansson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Mark.

Tjänstebil
Han är nöjd med att ha löst den krisartade situation kommunen hamnade i efter att vikarierande chefen Susanne Erixon fick sparken med omedelbar verkan i höstas. Trots att Lilienberg, som jobbar på Länsstyrelsens IT-avdelning, inte har någon erfarenhet av jobbet som kommunchef.

– Vi tog honom för vi tror att han blir rätt sorts chef, då är inte bakgrunden så viktig, säger Thomas Johansson.

Men det var bilen?

– Ja, han har en hybridbil på nuvarande jobbet och ville fortsätta med det, det sa vi ja till.

Svårt i Herrljunga
Annars är det inga avgrunder i lönelistan över Sjuhärads kommunchefer. Högst har Svante Stomberg med 95 000 kronor i månaden, minst betalar Tranemo, 73 000 kronor i månaden plus miljöbil.

Men att hitta rätt person har visat sig svårt, åtminstone i Mark och Herrljunga. I den senare pågår en rekrytering efter turerna runt Claes Rydberg, som nyligen fick sparken och som kostar skattebetalarna närmare en miljon i avgångsvederlag.

– Att hitta en bra kommunchef är något av ett lotteri, det är så mycket som ska stämma, säger Johnny Carlsson, kommunstyrelseordförande i Herrljunga.

Lösningen för stunden är att tekniske chefen jobbar dubbelt och får extra betalt för det.

Kostar mer utan
I Mark har man precis betalt notan efter Haleh Lindqvist, med omtvistade fem månadslöner extra när hon slutade. Och hennes tillfälliga efterträdare Susanne Erixon kräver, vad P4 Sjuhärad erfar, ytterligare ersättning utöver de månadslöner hon redan fått.

– Det är inget jag kan prata om. Men vad jag kan säga är att största, och dolda, kostnaden är den för det arbete som inte blivit utfört under tiden vi saknat kommunchef, säger Thomas Johansson.

LISTA: Kommunchefernas löner.