Eurovision Song Contest 2017

Robin Bengtsson vidare till finalen i ESC

3:09 min

Robin Bengtsson blev som väntat ett av de tio bidrag som tog sig vidare till lördagens final av Eurovision Song Contest i Kiev, Ukraina trots stora tekniska problem under finalen.

De länder som gick vidare direkt till finalen, här uppräknade utan rangordning, var:

* Moldavien
* Azerbajdzjan
* Grekland
* Sverige
* Portugal
* Polen
* Armenien
* Australien
* Cypern
* Belgium

– Det är en blandning av lite lättnad och väldigt mycket glädje, säger Robin Bengtsson till Sveriges Radios Carolina Norén kort efter semifinalen.

Du har tidigare sagt att du inte var nervös, men nu fick jag hör av en av låtskrivarna att du var nervös när det var dags för röstning?

– Ja, det var jag faktiskt. Det kom lite som en vägg av nervositet. Det gick så fort också. Jag hade inte riktigt ställt om i huvudet och började tänka "tänk om vi åker ut nu". Jag hade inte ens förberett mig på känslan att åka ut även om jag vetat om att det kan gå hur som helst, säger Robin Bengtsson.

Hur gör du nu för att ladda om? 

– Vi får vila upp oss nu onsdag och torsdag när den andra semifinalen ska vara här så kommer vi vara redo för finalen på lördag, säger han.

Helt ärligt: Vilken placering skulle du vara nöjd med i finalen?

– Femma, svarar Robin Bengtsson.

Från de nordiska grannländer som tävlande idag tog sig inte Finland vidare med balladen Black Bird sjungen av Norma John, och inte heller Islands artist Svala med låten Paper.

På torsdag, i andra semifinal tävlar Norge och bandet JOWST med låten Grab The Moment, och Anja från Danmark med Where I Am.

Redan är de fem största bidragsgivarna till EBU, nämligen Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Storbritannien direktkvalificerade.

Även Ukraina som värdland tillhör de som har förtur till finalen.

Semifinal 2 sänds i P4 på torsdag den 11 maj, kl 21.00
Finalen sänds i P4 på lördag den 13 maj, kl 21.00