Så kan primärvården stärkas

2:04 min

Nu ska den svenska primärvården stärkas, bland annat finns det förslag på vård som är tillgänglig fler timmar på dygnet och fler allmänläkare.

– Jag tror att rätt mycket vård kan göras utanför sjukhusen men vi måste förändra strukturen för vården. Det är inte så enkelt som att bara föra över ekonomiska resurser utan det handlar om att flytta över kompetens, säger Anna Nergårdh regeringen särskilda utvecklare.

Vi svenskar går hellre till sjukhus än till vårdcentralen, ett bettende som kostar både pengar och vårdplatser. Svensk sjukvård är sjukhustung, men trots det är vårdköerna långa och svenkarna missnöjda med vården de får.

En stor del av problemet är att primärvården inte fångar upp tillräckligt många patienter för att sjukhusen ska bli avlastade. En resursfråga menar utredaren Göran Stiernstedt och efterlyste i sin utredning bland annat en tydlig resursfördelning från sjukhusen till primärvården - från dagens 17 procent av den totala kostnaden för vården till 25 procent.

Anna Nergårdh håller med om att det satsas för lite på primärvården, men hon framhåller också nya vårdlösningar som alternativ till hur svenskar ska undvika sjukhusen.

– Vi har haft en tradition att organisera sjukvården som sjukvården vill ha den, sen får man anpassa sig som patient. Så kommer det inte fungera framöver. Jag tror vissa lösningar passar vissa personer, men inte alla. Tillgängöighet är inte bara vård snabbt, utan också vård på det sätt man vill ha den, säger hon.

Boo Vårdcentral ligger i Orminge i östra Stockholm och här finns sen drygt två år tillbaka Svea-teamet; en vårdgrupp bestående av distriktsläkare och sköterskor som fångar upp de mest vårdbehövande och sköra patienterna som har störst benägenhet att hamna på akuten. Genom en ökad tillgänglighet per telefon och personliga möten har de lyckats hålla allt fler patienter från akutmottagningarna.

– Det de absolut tyckt varit det bästa är den telefon som de kunnat ringa direkt. De har sluppit sitta i kö och sluppit knappa in och vänta på att bli uppringda, utan vi har öppen telefon, säger distriktssköterska Marianne Rudelius.