Teori: Därför stormades parlamentet i Makedonien

2:25 min

Det oroliga politiska läget i Makedonien håller på att stabiliseras efter de dramatiska scenerna i slutet av april då landets parlament stormades och flera parlamentariker skadades.

Enligt bedömare i Makedonien var stormningen iscensatt av det tidigare styrande partiet med målet att hindra oppositionen från att ta över regeringsmakten.

– Planen, säger journalisten och den politiska analytikern Sasho Ordanovski, var att skapa en mycket allvarlig situation, kanske till och med att döda och därmed ge landets president en förevändning att utlysa undantagstillstånd.

Han talar om det som hände i Makedoniens parlament en kväll för snart två veckor sedan då en grupp demonstranter tog sig in i byggnaden och med olika tillhyggen misshandlade flera parlamentsledamöter - bland annat ledaren för det socialdemokratiska partiet Zoran Zaev. Ledaren för ett av den albanska minoritetens partier fick skallskador och har vårdats på sjukhus i över en vecka.

Trots att den socialdemokratiska oppositionen tillsammans med de albanska partierna har en majoritet i parlamentet har presidenten, som stöder den tidigare konservativa regeringen, vägrat att låta dem ta över makten. Den albanska minoriteten krav på bland annat större språkrättigheter skulle, säger han, kunna leda till en delning av landet. Albanerna utgör ungefär en fjärdedel av Makedoniens befolkning.

Och det var när oppositionen trots det valde en ny talman i parlamentet, albanen Talat Xhaferi, som byggnaden stormades av anhängare till den tidigare regeringen - som anser att stormningen provocerades fram av oppositionen.

Men många, som Sasho Ordanovski, menar att den tidigare regeringen inte vill släppa ifrån sig makten av rädsla för att då ställas till svars för anklagelser om korruption och maktmissbruk.

Makedonien kandiderar för ett Eu-medlemskap och i Bryssel har man gett oppositionen sitt stöd. Det troligaste scenariot nu är att oppositionsledaren Zoran Zaev kommer att utses till premiärminister. I väntan på det fortsätter sympatisörer till den tidigare regeringen att varje kväll demonstrera i huvudstaden Skopje.

– Jag vill inte att det här landet ska delas, det här är Makedonien, jag är makedonier, säger Zagorka Nikolova och viftar med en liten makedonsk flagga.

På andra sidan floden Vardar, i Skopjes gamla stad, säger albanen Mexhit Dauti att demonstranterna inte rädda för en delning av landet, de är bara rädda att förlora sina förmåner som de fick genom den tidigare regeringen. De drivs av egna intressen, säger han.