Varsel från APM i hamnen

0:45 min

I den långvariga konflikten i containerhamnen varslade på onsdagen arbetsgivaren APM Terminals om en så kallad spegellockout som innebär stängd verksamhet kvällar och nätter.

Verksamheten under dagtid kommer därmed att bli begränsad. Lockouten börjar på fredag den 19 maj kl 16 och pågår under hela juni månad, om inte parterna kommer överens. 

På onsdagen uppgav Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals att de medlemmar i hamnarbetarförbundet som jobbar tvåskift eller natt istället under denna tid kommer att jobba dagtid.

Samma sak sa VD:n Henrik Kristensen i en bandad intervju som du oredigerad kan höra ovan: ”de får jobba dagtid, det vi gör för att de inte ska drabba den enskilde medarbetaren”. 

På torsdagen framkom det att den tidigare informationen P4 Göteborg fått från bolaget inte var korrekt utan att kvälls- och nattarbetarna i princip omplaceras till dagtid varannan vecka. Så här skriver Annika Hilmersson i ett mail till P4 Göteborg under torsdagen:

Alla medarbetare som är anslutna till Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4 omfattas av spegel- och konsekvenslockouten och därmed utestängs från arbetsplatsen och sitt arbete helgfria vardagar mellan 16.00 – 07.00. Övrig tid sker arbete enligt ordinarie arbetstider. Det finns ett antal medarbetare som arbetar endast på natten eller kvällen och för att det inte ska drabba just dem oproportionerligt hårt kommer arbetstiden att planeras om varannan vecka till dagtid. Varslet innebär att containerhamnen stängs från klockan 16 på eftermiddagen fram till 7 på morgonen på vardagar.