Flera russin i vårens seriebokskaka

10 min

Under våren har det droppat in ett antal serieromaner, både svenska och översatta. Till P1 Kultur tar Jenny Teleman med sig fyra stycken, om allt från sopor till Irakkriget, småstadsliv och frälsning.

"Sopigt – Rapport från en soptipp" av Derf Backderf

– Det här är ett journalistiskt seriealbum om de 390 miljoner ton sopor som USA gör sig av med varje år. Man pressar liksom ner plastblöjor och bananskal rakt ner i jorden. Det har jag inte kunnat sluta tänka på, och jag är väldigt förtjust i det här sättet att berätta om sådana här ämnen, för det skulle mycket till innan jag satte mig ner och läste en bok om amerikansk sophantering. Men jag retar mig också på den eftersom man inte har lagt ner tillräckligt mycket jobb på översättningen.

"En andra chans" av Mattias Elfstorp och Shko Askari

– Det här är en helt annan historia, om två offer för Irakkriget som knyts samman och sedan hamnar i Sverige, med en helt annan tecknarstil, skriven på både arabiska och svenska. Eftersom man läser åt olika håll blir upplösningen i mitten av boken. Den är superelegant.

"Ta mig härifrån" av Emma Ahlquist

– Det här är en bok som skildrar livet i en småstad i Sverige, mitt i den här kala, otrygga ungvuxenheten, där Jessica driver en extremt osjälvständig blogg om höstmode och kaffe i solen utan att få några kommentarer. Och tonträffen är oerhört skrämmande, du vet, när man vill någonstans, men ens drömmar är så abstrakta.

"Livets ord – Mina tio orimliga år som frälst" av Thomas Arnroth

– Det här är det också en journalist som skrivit och som titeln antyder handlar den om hur Thomas Arnroth blev frälst. Den är väldigt text-tät, han vill verkligen på ett långsamt och grundläggade sätt teckna en bild av den här tiden, och det stoppar inte upp men man märker att det är en del ett. Den står inte riktigt för sig själv, men det tror jag inte heller är meningen.