Försvarsföreningen vill ha snabba reformer och ökat försvarsanslag

1:04 min

Allmänna försvarsföreningen håller sin nationella årsstämma i Karlstad idag. Dess generalsekreterare Anna Wieslander efterlyser reformer och mer pengar till militären.

– Vi har ett ganska kraftigt förändrat säkerhetsläge sedan 2014 då Ryssland illegalt annekterade Krim och startade ett krig i östra Ukarina. Man bröt då mot de internationella regler vi haft i Europa och då behöver vi se över vårt försvar, säger Allmänna försvarsföreningens generalsekreterare Anna Wieslander.

Enligt henne pågår arbetet med att se över försvaret just nu på alla håll och kanter och målet är att öka krigsdugligheten i Sverige. 

– Det blev ju en kraftig omsvängning för Sverige då vi under många år var fokuserade på internationella insatser och då bantade försvaret kraftigt.

Är vi på rätt väg i Sverige?

– Ja, vi har börjat ställa om och vi är på rätt väg. Men jag skulle vilja se snabbare reformer och snabbare ökningar av försvarsanslaget.

Anna Wieslander har en bred bakgrund från offentlig och privat sektor. Hon har tidigare bl.a. varit kommunikationsdirektör på Carlsberg, informations- och välgörenhetschef på Svenska PostkodLotteriet, chef för talmansstaben på Sveriges Riksdag, sekreterare i Försvarsberedningen och kansliråd på Försvarsdepartementet.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Det är nog att stärka den operativa förmågan och försvarsanslagen, säger generalsekreteraren Anna Wieslander.