LTU ska vidareutbilda sjuksköterskor på nätet

1:19 min

Bristen på specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor är akut i hela landet. För att underlätta möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig startar Luleå tekniska universitet en helt nätbaserad utbildning till hösten.

– Det som verkligen attraherade mig var att jag kommer slippa åka på de här obligatoriska träffarna som till exempel Umeå universitet har, och det är ju ändå 23 mil ifrån Piteå, säger Lina Berggren som sökt utbildningen.

Luleå tekniska universitet är det enda svenska universitetet som erbjuder en helt nätbaserad utbildning till specialistsjuksköterska inom psykiatri.

De preliminära ansökningssiffrorna visar att 163 personer har sökt till utbildningen, vilket gör den populärast i jämförelse med motsvarande utbildningar på andra universitet.

– Genom att göra den nätbaserad så ökar vi flexibiliteten och det blir lättare för studenterna att kombinera studierna med livet i övrigt, säger Simon Gabrielsson, utbildningsledare på Luleå Tekniska Universitet.

Men finns det inte en risk att det blir sämre kvalité just för att den är helt nätbaserad?

– Jo, det finns en sån risk och det är vi medvetna om och försöker kompensera för. Sen finns det ju den verksamhetsförlagda utbildningen kvar, så det är ju inte en helt teoretisk utbildning bara för att den är nätbaserad.