Nevs visar nya konceptbilar

1:18 min

Biltillverkaren Nevs kommer att presentera två nya konceptbilar när den stora teknikmässan CES hålls i Shanghai i början av juni.

Det är första gången som Nevs visar upp bilarna. Det handlar dels om en konceptbil (prototyp) av företagets första elbilsmodell och dels om en konceptbil av nästa generations modeller.

– Den första elbilen kommer att lanseras nästa sommar och vi kommer att visa konceptet för hur den kommer att se ut, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Bilen bygger på Saabs 9-3-modell, men har utvecklats till att bli en ren elbil och också fått förändringar både exteriört och interiört.

– Man kommer känna igen bilen. Vi tar det bästa från Saab-designen, men vi går vidare i designen för nu gör vi elbilar, säger Bergman.

Bilen är färdigutvecklad och kommer att kunna köras runt 30 mil på en laddning. Den slutliga designen kommer dock inte att visas på mässan, det dröjer ytterligare innan den är offentlig.

Serietillverkningen av bilen kommer att starta nästa sommar, ett halvår försenat, i den kinesiska staden Tianjin, som är delägare i Nevs.

I fabriken i Trollhättan kommer delar till bilarna att byggas. Det jobbar nu runt 1 000 personer på Nevs i Trollhättan och fler kommer att anställas. I dagsläget letar företaget efter uppemot 50 nya ingenjörer.

Försäljningen av 9-3-elbilen kommer främst att ske i Kina.

– Kina är den prioriterade marknaden, men vi kommer finnas i Europa också. Under slutet av 2018 kommer vi börja med mindre flottor även nära oss här i Sverige, säger Bergman.

I Kina har Nevs redan fått flera storordrar på bilen, bland annat har företaget Panda New Energy beställt 150 000 exemplar.

Samtidigt har elbilstillverkaren nu skrivit ett avtal med det kinesiska bilföretaget Iconiq om att utveckla nästa generations elbilar tillsammans.

Den första nya bilen ska släppas under 2020 och då kommer det också bli serietillverkning av bilar i Trollhättan.

Under teknikmässan i Shanghai ska företaget också visa upp det som kallas mobilitetslösningar. Det handlar om tjänster för framtidens resande.

Nevs vill inte ge några mer detaljer innan mässan i Shanghai den 7:e juni och heller inte visa upp konceptbilarna innan dess.