Ett tydligt steg till vänster i Labours nya valmanifest

1:25 min

I Storbritannien ska oppositionspartiet Labour i dag anta sitt valmanifest inför nyvalet till parlamentet om en månad. Ett utkast till dokumentet har läckt ut. Det är ett starkt vänsterinriktat dokument, där Labour bland annat lovar att förstatliganden av nyckelfunktioner i samhället.

Labour ligger kraftigt efter regeringspartiet konservativa Tories i opinionsundersökningarna. Så det valmanifest som partiets ledning ska anta i eftermiddag visar vad Labour under partiledaren Jeremy Corbyn hoppas ska vända valvinden.

Och det är ett tydligt steg ytterligare åt vänster som tonar fram i det utkast till manifest som redan läckt ut till en rad medier i Storbritannien.

Den brittiska järnvägen ska förstatligas. Den brittiska posten, Royal Mail, som privatiserades nyligen, ska åter bli statligt. Det ska finnas minst ett offentligägt energibolag i varje grevskap, står det i utkastet.

Labour vill också avskaffa de studieavgifter som studenter vid universiteten betalar i dag, och lägga ett tak på hur mycket ett hushåll ska behöva betala i energiavgifter varje år. Det ska också bli ett förbud mot att höja biljettavgifterna på tågen.

Det finns i dag en begränsning av hur stora löneökningar offentliganställda kan få, det är en procent per år. Den begränsningen vill Labour ta bort. Fackföreningarnas makt ska också stärkas.

Labour utlovar även 100 000 nya allmännyttiga bostäder per år och ge sjukvårdssystemet NHS kraftigt förstärkta resurser.

Dokumentet är vagt när det gäller hur allt detta ska finansieras. Förutom att skatten ska höjas för dem som tjänar mer är 80 000 pund per år, det vill säga en knapp miljon svenska kronor.