Hårda prioriteringar när Lindesbergs kommun inte klarar budget

1:18 min

Det är tufft för socialnämnden i Lindesbergs kommun att få ihop ekonomin, just nu går man back 24 miljoner kronor.

Pengar som kommunen inte vet var man ska finna. Irja Gustavsson, socialdemokrat och kommunalråd har svårt att hitta en lösning i nuläget.

 – Vi har inte 24 miljoner att bara lägga i en budgetram. De finns inte och de måste då omfördelas från någon annanstans.

Det Lindesbergs kommun tittar på nu är om man kan skära i det som inte är lagstadgat, som dagverksamhet, boendestöd och familjecentral.

– Samtidigt är det så att tar vi bort dem, så är de pengarna förebyggande. Och då kan vi få  ännu större kostnader på andra sidan, till exempel med nya placeringar av barn - då gör vi ingen besparing, säger Irja Gustavsson (S).

Det har gått lite bättre ekonomiskt för kommunerna en tid, men Sveriges Kommuner och Landsting, SKL har flera gånger varnat för att det kommer tuffa år när de tillfälliga flyktingpengarna från staten försvinner och det så småningom lär bli en lågkonjunktur. Samtidigt växer barnkullarna och de äldre blir fler. Pär-Ove Lindqvist som är moderat oppositionsråd i Lindesberg tycker att kommunen måste hålla i pengarna inför det som kommer.

– Jag ser ju mörka moln framöver. Man har tagit fram en plan för socialnämnden under förra året, men man har inte jobbat igenom de bitarna tillräckligt. Man måste jobba dag för dag, månad för månad för att hålla nere kostnaderna, hävdar Pär-Ove Lindqvist, (M).