Akilov kopplas till nätverk kring efterlyst jihadistledare

3:11 min

Ekot kan nu visa att den misstänkte för terrordådet i Stockholm, Rahkmat Akilov, via sociala medier haft kopplingar till en jihadistledare. Akilov har kunnat ta del av den terrorefterlyste jihadistledarens propaganda via en mellanhand.

Grafik: Det vet vi om Rakhmat Akilov

Ekots uppgifter bedöms som mycket uppseendeväckande av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är ett mycket intressant spår, frågan är om myndigheterna har upptäckt det ännu eller inte, säger han.

Månaderna före attentatet på Drottninggatan i Stockholm är den misstänkta gärningsmannen Rakhmat Akilov aktiv på flera sociala medier, där han har kopplingar till extremistiska nätverk. Något som Ekot tidigare kunnat berätta.

Ekot har nu följt spåren och de leder hela vägen till en extremistisk jihadistledare.

Det handlar främst om den ryska sociala medier-sajten Odnoklassniki. Där cirkulerar några uzbekiska jihadistkonton islamistisk propaganda månaderna före attacken i Stockholm.

Propagandan samlas hos en anonym person som lägger till Rakhmat Akilov som vän. Det gör att Akilov kan ta del av materialet.

Det som cirkuleras är predikningar om behovet av våldsam jihad, blodiga bilder från bombdåd och länkar till en uzbekisk jihadistisk träningssajt.

Där finns bland annat instruktionsvideor för hur man använder olika vapen.

Ekot kommer under arbetet med detta i kontakt med en person som arbetar med att analysera underrättelseinformation från öppna källor.

Med hänsyn till sin säkerhet använder han inte sitt riktiga namn, utan i det här sammanhanget ett alias, Alex Bronstein.

Han kan bland annat visa på information om hur jihadister, just på Odnoklassniki, använder sig av religiösa konton som mellanhänder mellan möjliga rekryter och våldsbejakande jihadister.

Framförallt hur de riktar in sig på centralasiatiska migrantarbetare. Något som Ekot sen kan belägga från andra källor

Propagandan i nätverket Ekot tittat på leder hela tiden till en person som kallar sig Abu Saloh. Abu Saloh är den högsta ledaren för en uzbekisk islamistgrupp som strider i Syrien, och som är knuten till Al-Qaida.

– Det är onekligen intressant eftersom det visar dels att det kan finnas en eventuell koppling däremellan, det måste man utreda. Men det påvisar också att sociala medier spelar stor roll, säger Magnus Randstorp.

Abu Saloh är inte vilken extremistledare som helst. Han är efterlyst via Interpol för bland annat terroristbrott och terrorfinansiering.

Och han misstänks för att ha möjliggjort en självmordsattack i Kirgizistan förra året. Men det finns också färskare misstankar om terrordåd.

Bara fyra dagar innan attentatet i Stockholm attackerade en självmordsbombare tunnelbaneresenärer i Sankt Petersburg.

Bland andra den ryska sajten Gazeta.ru rapporterar med hänvisning till en källa inom polis och säkerhetstjänst att den man som misstänks vara den hjärnan bakom attacken i Sankt Petersburg är Abu Saloh.

Det är en uppgift som Ekot själv inte kunnat bekräfta. Men det extrema nätverk som Akilov kan kopplas till via sociala medier, leder alltså till samma jihadistledare; Abu Saloh.

Om Akilov sedan kommunicerade med extremisterna i nätverket, är inget som Ekot kan se. Vid flera tillfällen hänvisas till slutna chattrum på appen Telegram, som vi inte kan ta del av.

Rakhmat Akilov är inte heller den enda i Sverige som kan kopplas till jihadistnätverket på sajten. Bland profilerna dyker det upp personer som uppger att de kommer från Sverige, eller är bosatta i Sverige i dag.

Åtminstone en av dem poserar också på bild med en stridande extremistgrupp.

Det jihadistiska konto för Abu Saloh som finns på Odnoklassniki, har under fliken familj lagt till två bröder. En av dem uppger att han bor i Stockholm.

De här kopplingarna blir extra intressanta eftersom frågan om attentatsmannen Rakhmat Akilov agerade helt ensam, eller med hjälp av andra, fortfarande är obesvarad, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Jag tror man börjar med att se, vem finns i Sverige och sen kopplar man samman internationella delar i detta. Och det här är onekligen ett intressant spår, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.