Dansk imam polisanmäld för uppmaning till mord på judar

1:30 min

I Danmark har en imam polisanmälts efter att ha uppmanat till mord på judar under en fredagsbön. Det blir en av de första gångerna som den kontroversiella så kallade imam-lagen prövas i Danmark.

- Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna och dödar dem, säger imam Mundhir Abdallah från talarstolen i Al-Faruq-moskén i Köpenhamn.

Predikan där imamen citerar en antisemitisk muslimsk hadith publicerades på internet i förrgår, och har väckt mycket uppmärksamhet i Danmark.

– Det finns många moderata muslimska krafter i Danmark, men för många av de andra och dem måste vi jaga med hårdare lagar, kommenterade migrations- och integrationsminister Inger Støjberg.

Företrädare för de flesta danska partier uttrycker avsky inför imamens uttalande och flera experter bedömer att uttalandet är olagligt enligt den nya och i sig kontroversiella danska så kallade imam-lagen. En lag som förbjuder yttringar som stödjer kriminella handlingar om yttringarna sker i en religiös kontext.

Danmark har också nyligen publicerat en lista på religiösa förkunnare som nekas inresa på grund av sina kontroversiella budskap. Men den listan gäller bara predikanter som kommer resande till Danmark, inte de som redan är där.

Det judiska samfundet i Danmark har polisanmält imam Mundhir Abdallah. De pekar på den rättsprocess som pågår mot en 17-årig flicka som misstänks för att har försökt spränga en judisk skola i Köpenhamn som bevis för att hotet mot judar i Danmark inte är hypotetiskt utan högst verkligt.

- Därför är det viktigt att vi reagerar när det händer något sådant här, säger Dan Rosenberg Asmussen, talesperson för det judiska samfundet i Danmark till Politiken.