TERRORRÄTTEGÅNG I GREKLAND

Terrorsvenskar dömda till 15 års fängelse

0:48 min

De två männen, båda från Göteborgstrakten, som suttit häktade i Grekland sedan januari förra året dömdes i dag till 15 års fängelse.

De båda männen, varav den ena mannen har svenskt medborgarskap och den andra har svenskt uppehållstillstånd, dömdes i dag till maxstraffet 15 års fängelse för medlemsskap i en terrororganisation och för innehav av krigsmaterial. Det bekräftar försvarsadvokat Athanasia Karagkiozaki för P4 Göteborg.

– Det finns inga som helst belägg för detta, det handlar bara om politik, säger hon till P4 Göteborg.

Det var i slutet av januari 2016 som de männen, då 28 och 19 år gamla, greps ombord på en buss i grekiska Alexandroupolis nära den turkiska gränsen.

I packningen hittades bland annat knivar, pengar av olika valutor och militärkläder. Den grekiska polisen misstänkte att männen skulle ta sig vidare till Syrien för att ansluta till terrorgruppen Islamiska Staten.

Den äldre mannen som är hemmahörande i Göteborgstrakten är tidigare dömd till fängelsestraff relaterade till terrorbrott både i Bosnien och Sverige.

P4 Göteborg kan nu även berätta att den yngre åtalade svensken bodde i Göteborgsområdet i flera år innan gripandet. Han är tidigare ostraffad.

Det är i nuläget oklart i vilket fängelse männen kommer att avtjäna sitt straff.

– Vi kommer att överklaga domen, säger advokat Athanasia Karagkiozaki.