Pressmeddelande 2017-05-12

P2 direktsänder hela Nibelungens ring från Kungliga Operan

När biljetterna till Richard Wagners Nibelungens ring på Kungliga Operan släpptes sålde de slut direkt. Men för alla som inte har möjlighet att uppleva Wagners mastodontverk på plats direktsänder P2 Sveriges Radio hela ”Rhenguldet”, ”Valkyrian”, ”Siegfried” och ”Ragnarök” och erbjuder dessutom en hel del extramaterial i form av intervjuer med medverkande och operakännare. Första delen, prologen ”Rhenguldet”, sänds onsdag 24 maj.

P2:s presentatörer Per Lindqvist och Sara Norling är på plats på Kungliga Operan och guidar lyssnarna genom Nibelungens ring och intervjuar dessutom nyckelpersoner i produktionen – alltifrån stjärnsångare till scenarbetare.

– Det är ett magnifikt mastodontverk som bara en speciell typ av sångare klarar av. En kombination av storslagen musik och dramatik, säger Per Lindqvist.

Han förbereder sig just nu tillsammans med kollegan Sara Norling inför totalt 15 timmars direktsändning från Kungliga Operan i Stockholm.

– Man måste inte vara Wagner-fantast för att uppskatta Ringen! Det är en historia om mänskligheten, om uppgång och fall. Med sångare i världsklass, säger Per Lindqvist.

Det tog tid för Richard Wagner att komponera Nibelungens ring. Han påbörjade arbetet 1848 och först 1869 fick prologen till Nibelungens ring, ”Rhenguldet”, sin premiär. Wagners ursprungsidé var att skriva ett hjälteepos med Siegfried i huvudrollen. Hjälten skulle kullkasta det förgiftade samhället med dess makt- och guldbegär och upprätta ett rike byggt på kärlek. Men så blev det inte, då Wagner lät sin desillusion över de misslyckade revolutionsförsöken 1848 påverka riktningen i sitt stora epos.

Han lät Siegfried dö och istället träder Wotan, gudarnas överhuvud, fram. Han är representanten för den gamla världsordningen och kommer till den tragiska insikten att han inte kan hindra världens undergång. Dramat blev på så vis förvandlat till en pessimismens och resignationens sorgekväde.

Sändningstider för Opera i P2: Richard Wagners Nibelungens ring från Kungliga Operan
Onsdag 24 maj kl.18:55-21:45: ”Rhenguldet” av Richard Wagner
Se rollistan här.

Torsdag 25 maj kl. 17:55-23:00: ”Valkyrian” av Richard Wagner
Se rollistan här.

Lördag 27 maj kl. 15:00-20:15: ”Siegfried” av Richard Wagner
Se rollistan här.

Måndag 29 maj kl. 17:00-23:00: ”Ragnarök” av Richard Wagner
Se rollistan här.

Sändningarna går även att lyssna på i 30 dagar efter sändningsdatum i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se/p2 

Pressbilder
P2:s presentatörer Sara Norling och Per Lindqvist på Kungliga Operan i Stockholm. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio.
Pressbild 1

Pressbild 2

Pressbild 3

Richard Wagner. Foto: SVT Bild.
Pressbild 4

Presskontakt
Maria Lekteus, kommunikationsansvarig P2
073-712 32 21
maria.lekteus@sverigesradio.se