Låga grundvattennivåer efter mycket torrt väder

1:33 min

Vårfloden i Värmland är i stort sett över. Det finns bara en liten del snö kvar på Norgesidan som kan smälta och fylla på i Klarälven.

Magnus Carlson på Vattenfall Vattenkraft ser ändå en långsamt stigande vattennivå i Vänern sedan några månader tillbaka:

– Får vi en väldigt torr sommar så är risken att vi får ha en lite lägre vattennivå i Vänern i sommar.

Vänerns medelvattenyta ligger på 44,7 meter. Idag är nivån i Vänern 44,2 meter och långsamt stigande sedan några månader tillbaka, då nivån låg under 44 meter.

– Vi anpassar förstås tappningen till den vattennivå som finns i Vänern, säger Magnus Carlson på Vattenfall Vattenkraft.

Höljesdammen fylls sakta från det lägsta läge den hade sista dagarna i april. Då låg den två meter från minsta tillåtna värde. Sedan dess har nivån stigit med 15 meter men det kommer att behövas nästan 20 meter till av påfyllning av dammen, uppger Fortum. Det gör att det kommer att fortsätta vara ett lågt flöde i Klarälven.

Grundvattnet fylls dock inte på längre, förklarar Jenny Axén Mårtensson som är hydrolog på SMHI. Hon säger att en torr sommar, höst och vinter har gett nivåer som ligger mycket under det normala.

– Nu kommer våren och träden börjar få sina blad, och suger då upp det mesta av vattnet som kommer ner i marken, säger hon.

Det här innebär att den nederbörd som kommer nu inte fyller på grundvattnet nämnvärt. Vi får förbereda oss på en torr sommar i marken, säger Jenny Axén Mårtensson, hydrolog SMHI :

– Det behövs en blöt och regnig höst.