Virus bakom IT-attack kopplas till NSA

1:01 min

Viruset som drabbat organisationer världen över kopplas till en läcka från det amerikanska underrättelseorganet NSA. Nära hundra länder har drabbats i IT-attacken.

Rapporterna flödar in från myndigheter och företag i hela världen som drabbats av utpressningsvirus, så kallad ransomware.

NSA, den amerikanska motsvarigheten till Försvarets radioanstalt (FRA), upptäckte det säkerhetshål i operativsystemet Windows som möjliggjort attacken.

Ett verktyg från NSA har sedan stulits av en hackergrupp och använts i attacken, skriver bland andra The Financial Times, med hänvisning till flera IT-säkerhetsexperter.

Sent på fredagen satte sig höga företrädare från de amerikanska underrättelsetjänsterna i möte för att diskutera hur den världsomspännande attacken kunde stoppas, rapporterar ABC.

Enligt IT-säkerhetsföretaget Avast berörs 99 länder. Ryssland, Ukraina och Taiwan ska vara värst drabbade, enligt bolaget. Ryska säkerhetsföretaget Kaspersky Lab har tidigare sagt att organisationer i 74 länder påverkats.

Bland annat infekterades IT-system på brittiska sjukhus. Akutmottagningar tvingades säga nej till patienter eftersom datorerna slutat fungera. Den stora spanska teleoperatören Telefonica var en av många drabbade företag. Den amerikanska transportfirman Fedex drabbades via skräppost som skickats till företaget.

Även i Sverige härjar utpressningsvirus.

Industrikoncernen Sandvik är ett av de företag som har drabbats. Just nu håller de på att kartlägga problemen för att se hur pass omfattande de är.

Företaget bekräftar att cyberattacken har påverkat deras arbete.

Även Timrå kommun har haft problem under fredagen, säger Anderas Strömgren som är kommunchef i Timrå.

– På eftermiddagen var det ett antal medarbetare som ungefär samtidigt fick sina datorer automatiskt avstängda, säger Andreas Strömgren till Ekot.

 – Det blev först en blå skärm, sedan en svart. Sedan ombads de starta om datorn. Därefter kom det upp en bild som meddelade att data var krypterat och om man ville få åtkomst till datorn var man tvungen att betala en summa.

Ett intensivt åtgärdsarbete pågår i kommunen för att återställa IT-systemen.

Viruset låser datorena genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats. Utpressningsviruset, kallat Wannacry, har både infekterat enskilda datorer och nätverksdatorer.

Det kostar 300 dollar, motsvarande 2 600 kronor, i den digitala valutan Bitcoin att låsa upp en drabbad dator.