Avloppslag på landsbygden kan spolas

1:57 min

Regeringen vill stoppa tvångsanslutningar av VA på landsbygden.

P4 Uppland har gjort flera inslag om den så kallade vattentjänstlagen som drabbar både kommuner och privatpersoner hårt ekonomiskt. Lagen tvingar kommuner att ordna vatten och avlopp även långt ute på landsbygden och de som redan bor där måste tvångsansluta sig till höga kostnader även om de har ett fungerande avloppssystem.

Nu har bostadsminister Peter Eriksson beslutat att tillsätta en utredning för att se över vattentjänstlagen. En av de pådrivande i frågan är kristdemokraten Björn-Owe Björk, kommunalråd i Knivsta kommun.

– Jag har skrivit ett brev tillsammans med kommunpolitiker från runt om i landet och olika partitillhörighet för att påtala det här problemet. Det har krävts ett antal möten både på miljödepartementet och hos bostadsministern under en ganska lång tid, säger han.

Bostadsminister Peter Eriksson säger att man måste lyssna när så många kommuner engagerar sig i frågan och att de är överens om att det måste förändras.

– Vi kan skapa bättre förutsättningar som gör det lättare för människor att fungera på landsbygden. Det är viktigt att man kan göra det utan att det blir orimliga kostnader, säger bostadsministern.

Nu hoppas bostadsministern på att en lagändring ska träda i kraft innan nästa val.