RECENSION – SCEN

"Landet inuti" – enkelt och vackert om att stanna hos katten

3:15 min

"Landet inuti" bygger på berättelser från hela landet, om att leva som gay på landsbygden i Sverige, en pjäs om kärlek som ställer en bekymrad fråga.

Pjäs: "Landet inuti"
Scen: Bagarmossens Folkets hus, Riksteaterns turné
Av: Joakim Rindå och ensemble
Skådespelare: Victor Wigardt, Mattias Brunn, Mårten Andersson
Spelas till: 28 Oktober

Hör inte bögar och lesbiska hemma i storstan?

Om alla som är gay slukas upp och sitter på samma tre barer i Malmö, vad händer med landsorten då? Samtidigt är det svårt att stanna av rent praktiska skäl. Det finns en historia om dejtingappen, som alltid när man använder den svarar:

"Det finns inga nya personer i din närhet, det finns inga nya personer i din närhet..."

Det blir ett sorts mantra genom uppsättningen. Bristen på folk att älska och identifiera sig med. Och den stora ensamheten det innebär. Men den tar också upp vikten av att stanna kvar, att fylla på hembygden, att vara alternativet, att skapa byns första gayparad och hålla liv i teaterföreningen, kanske är det viktigare än att bli en riktig assimilerad Stockholmsfjolla.

Så det handlar inte bara om att vara öppen med att vara gay. Är man född på en mindre ort implicerar det också att lämna sin bakgrund, vänner, snön, katten, inte på grund av hot utan för att detta ingår. Det är en stor sorg, ett stort dilemma som skildras här.

Hör hela samtalet i ljudlänken ovan