Ät en morot – bli vaccinerad mot TBE

1:27 min

Snart kanske du kan äta en morot och samtidigt få skydd mot fästingburna sjukdomar. Forskare i Örebro har börjat utveckla ett ätbart vaccin mot TBE, den svåraste av de sjukdomar som fästingar sprider i Sverige.

Forskarna tar fram ett vaccin baserat på växter, något man tror skulle kunna skydda fler människor mot TBE.

– Det kan vara billigt att producera och det kan vara säkrare än andra vaccin. Det TBE-vaccin vi har idag måste man dessutom ta flera gånger, och det tror vi folk kan glömma. Om vi får ett bättre vaccin kanske det räcker att ta det en gång, säger forskargruppens ledare professor Magnus Johansson.

Varje år rapporteras i Sverige mellan 200 och 300 fall av den farliga sjukdomen fästingburen hjärninflammation TBE. Trots att det sedan ganska många år finns vaccin mot TBE har antalet fall ökat på senare år. Ett ätbart vaccin, som inte behöver injiceras och som dessutom skulle kunna bli billigare, kan kanske vända den trenden, tror Magnus Johansson. 

– Det skulle även kunna användas för att vaccinera djur på ett smidigt sätt. Man kan få ätbara vaccin i till exempel morötter och potatis, som man skulle kunna mata hästar med, säger han.

Forskarna använder i dag olika slags växter för att utveckla ätbara vacciner, bland annat mot TBE. Det fungerar så att en del av TBE-viruset görs om till ett så kallat antigen, en ämne som gör att immunförsvaret aktiveras. Ämnet introduceras sedan i växten.

Växtens struktur skyddar antigenet så att det kan nå tarmen. Där aktiveras immunförsvaret i tarmslemhinnan, vilket forskarna hoppas ska ge ett extra starkt försvar mot TBE. Men det dröjer ett bra tag innan det här blir verklighet, säger Magnus Johansson.

– Jag skulle tro tio år innan man är helt i mål, säger han.