Säffle tar ytterligare krafttag mot tjuvfisket

1:01 min

Det blir tuffare regler för gösfisket i Säffle, dels har man valt att flytta göspremiären och höjt priserna på fiskekorten.

Säffle är sedan länge känt för gösfisket i centrala stan. Det här fisket har varit reglerat med fredningsperiod fram till mitten av juni och sedan en traditionell göspremiär. I år har man valt att senarelägga premiären till första lördagen i juli.

– Dels vill vi förlänga fredningstiden för gösen och sen så tyckte vi att det var bättre att ha en lördag. Så premiären kommer alltid att bli första lördagen i juli, säger Mona Strömberg ordförande i Säffle Sportfiskeförening.

Många lade tidigare sin egen göspremiär strax innan alla andra, vilket kallas tjuvfiske.

För att få kontroll på detta har fiskevårdsföreningen de senaste åren arbetat mer intensivt med fisketillsyn och i år tar föreningen ett steg till och putsar reglerna ytterligare.

De kommer inför årets göspremiär dels att minska antalet fiskeplatser och antalet gösar som får fiskas upp, max två gösar per fiskare. Priset för en fiskeplats höjs också, 200 kronor per dygn kommer en fiskeplats att kosta.

– Det här kommer att leda till att det kommer att bli fler sportfiskare som kommer att vara här tror jag eftersom det trots allt är 200 kronor per plats och dygn. Förut kunde man köpa ett årskort för 300 kronor, säger Mona Strömberg.