Turkiet stoppar tyska parlamentariker

1:20 min

Turkiet stoppar tyska parlamentsledamöter som i dag skulle besöka tyska soldater på en flygbas i Incirlik. Irritationen är stor i Berlin där man överväger att lämna den turkiska Nato-basen.

Resan som skulle ske i dag var planerad sedan lång tid men stoppades i sista stund med beskedet till Tysklands ambassadör i Ankara att parlamentarikergruppen inte får beträda flygbasen i Incirlik. Någon förklaring gavs inte men här uppfattas den turkiska vägran som en reaktion på att avhoppade turkiska nato-soldater har beviljats asyl i Tyskland. I Turkiet beskylls de för delaktighet i förra årets kuppförsök.

I Berlin är irritationen stor över Nato-partnerns agerande. Av historiska skäl är det inte regeringen utan de folkvalda ledamöterna i parlamentet som beslutar över den tyska militären.

– Därför är det absolut nödvändigt att parlamentarikerna kan besöka soldaterna på plats, förklarade förbundskansler Angela Merkel.

Den tyska truppen utför tanknings- och spaningsflyg för den internationella anti-is-koaltionen. Nu överväger man att placera om den till en bas i Jordanien.

Efter att tyska journalister gripits i Turkiet och president Erdogans beskyllningar om nazi-metoder under folkomröstningskampanjen, är det här ännu en i raden av provokationer som kraftigt försämrat relationen mellan Tyskland och Turkiet.