Forskare ifrågasätter filterbubblornas betydelse

0:43 min

De senaste åren har det varnats för filterbubblor på nätet. Men enligt forskaren Peter Dahlgren är filterbubblornas betydelse kraftigt överskattad.

– Vi klickar inte bara på sådant vi är intresserade av utan även på saker som vi inte är intresserade av.

Det säger Peter Dahlgren som forskar om människors beteende i social medier. Därmed går han delvis emot bilden av filterbubblor och vårt beteende i framförallt sociala medier.

De algoritmer som styr och filtrerar sociala medier och sökmotorer gör att informationen blir anpassad efter på vad vi gillar på nätet och vad vi söker på. I förlängningen riskerar detta att skapa bubblor där det bara finns en viss åsikt och verklighetsbeskrivning.

Men enligt Peter Dahlgren driver vår psykologi oss till att leta upp annan information.

– Vi klickar på sånt som är populärt, sådant som någon vi känner har skrivit om även om vi inte håller med.

– När någon är arg på nätet klickar vi gärna in på det. Vi klickar inte in oss i filterbubblor i speciellt stor utsträckning, det finns inte mycket som tyder på att vi gör det överhuvudtaget, säger han.

Forskaren medger att personer gärna omger sig själva med andra som tycker som de. Men över tid blandas ändå åsikterna och verklighetsbilden ut i de sociala flödena.

– Du träffar folk som du inte håller med om, på till exempel på jobbet. Och du lägger till dem i ditt sociala flöde. Då får du information och åsikter från människor som inte tycker likadant som dig, säger Peter Dahlgren.