Regeringen vill ha 100 timmar mer idrott i skolan

1:07 min

I dag presenterade regeringen ett förslag om 100 fler idrottstimmar i grundskolan. Men enligt moderaterna är det ett alliansförslag som regeringen nu tvingas att följa.

– Ja, vi har ju tvingat regeringen till det här. Det här är ju ett förslag som Moderaterna och Alliansen har drivit under en lång tid, som regeringen konsekvent har sagt nej till och röstat emot, säger Moderaternas utbildningspolitisk talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

Förslaget om fler idrottstimmar i grundskolan är en omsvängning från regeringen. Så sent som i januari sa idrottsminister Gabriel Wikström i en intervju med Radiosporten att det inte var aktuellt att öka idrottsämnet.

Omsvämningen förklarar alltså moderaternas Camilla Waltersson Grönvall att riksdagen utfärdat ett så kallat tillkännagivande.

Utökningen av lektionerna i idrott- och hälsa är tänkt att ske från 2019.

– Det är en del för att se till att alla barn rör på sig varje dag. Att då stärka ämnet idrott- och hälsa där man ofta sätter vanorna, bekantar sig med olika idrotter, det är en viktig del, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Hur de extra idrottstimmarna ska fördelas ska nu Skolverket bestämma. Men om timmarna kommer att koncentreras till ett stadium, vilket är troligt, skulle det innebära en timme mer i veckan.

Men satsningen innehåller också andra fysiska aktiviteter i skolan. Det handlar om “pulshöjande aktiviteter” som kan ske utan att eleverna behöver byta om till idrottskläder.

– Det kan fungera olika på olika skolor. Ett ganska vanligt exempel när man lyckas är att man för de yngre eleverna bestämmer att man på den här rasten har vi inga paddor eller telefoner, utan alla ska vara med i leken istället, säger Gustav Fridolin.

Han säger att det också är viktigt med ett utökat samarbete med idrotts- och friluftsföreningar.

– Elever kommer ut och rör sig i skog och mark, vilket i sig ofta är den grundläggande förutsättningen för att man sen börjar röra sig även utanför skoldagen, säger Gustav Fridolin.

Regeringens förslag innebär en vändning, så sent som i januari sa idrottsminister Gabriel Wikström att regeringen säger nej till kravet på mer idrott i skolan.

 Enligt en rapport från Centrum för idrottsforskning så rör sig bara 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna tillräckligt.