Uppmärksammat bildmuseum firar fem år

2:55 min

Det omtalade Bildmuseet i Umeå firar femårsjubileum. Museichef Katarina Pierre tror att flytten till den designade byggnaden vid Umeälvens strand är en förklaring till den uppmärksamhet som museet fått.

Man firar egentligen fem år i eget hus, för redan 1981 etablerades Bildmuseet i Umeå, men då låg det i anslutning till Västerbottens museum.

Flytten till det specialutformade sjuvåningshuset vid Umeälvens strand gjorde att Bildmuseet fick betydligt mer uppmärksamhet, menar museichef Katarina Pierre:

– Ja, det blev ju tydligt för alla att Bildmuseet var en egen institution, att vi inte var en del av Västerbottens museum. Vi hyrde ju lokaler där. Och det här nya huset, nya Bildmuseet nere vid älvstranden gjorde att vi fick en tydligare identitet, blev synligare.

Det slamrar i bakgrunden i museets entréhall och det är folk som håller på med förberedelserna inför en av två nya utställningar som invigs i samband med femårsjubileet på lördag. Det är en stor målning av kirunabördige landskapsmålaren Roger Metto som ska hängas i museets reception.

Bildmuseet har haft en del uppmärksammade utställningar, till exempel om det amerikanska designerparet Charles och Ray Eames, en utställning som kom direkt från Barbican Art Gallery i London, och en utställning av samtida konst i atomkraftens tidsålder: "Perpetual Uncertainty".

Ungefär 80 000 besökare hittar till museet varje år, och museet är ett av de besöksmål som regionens officiella turistguide Visit Umeå ofta tipsar besökare om.

Museichef Katarina Pierre säger att själva museibyggnaden som personalen själv fick vara med om att utforma betyder mycket för framgången. Det är ljust med gott om fönster, på alla våningar kan man kliva ut ur utställningssalen och titta ut i alla väderstreck.

– Ett hus kan ju ha arkitektoniska kvalitéer som är fantastiska men sedan går det inte att använda till en specifik verksamhet. Men vi känner nu efter fem år att vi kan jobba med utställningar på ett framgångsrikt sätt i det här huset, samtidigt som huset har en egen karaktär, säger Katarina Pierre.

Vad finns det då för tankar och drömmar om de kommande åren?

– Givet att vi kan ha en säker finansiering framåt så vill vi fortsätta utvecklas. Och vi jobbar väldigt mycket med pedagogik och visningar och tillgänglighet. Sedan ser jag att det vore roligt att försöka utveckla även den mer akademiska sidan, nämligen konstnärlig forskning. Det är ju någonting som bedrivs på svenska universitetet. Och i och med att Bildmuseet hör till Umeå universitet och vi är del av det här fantastiska Konstnärligt campus, granne med Konsthögskolan, Arkitekthögskolan och Designhögskolan så finns ju alla förutsättningar för oss att jobba även på den nivån, att bjuda in forskare och ha forskningsprojekt tillsammans, och det skulle ju i sin tur även resultera i publik verksamhet för besökarna som kommer hit, säger museichef Katarina Pierre.