Okänt hot mot HVB-hem i själva verket polis

0:54 min

Upprinnelsen till helgens tumult vid ett HVB-hem i Sjuntorp utlöstes i själva verket av en civilspanare från polisen. Det säger polisen till P4 Väst i dag.

Under helgen bekräftade polisens jourhavande förundersökningsledare i Trollhättan att det förekommit en hotbild mot HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Sjuntorp.

I dag backar polisen och säger att det handlar om civilspaning från den egna verksamheten.

– I förra veckan var det en polis som skulle förbereda en insats mot det här boendet. Han ringde till kommunen och frågade efter adressen till boendet och det samtalet har uppfattats som hotfullt, säger Sten-Rune Timmersjö vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

Dessutom ska civilklädd polis, som arbetat med en pågående utredning, åkt förbi boendet flera gånger i en grå bil, vilket också bidrog till att kommunen upplevde det hela som hotfullt.

Därefter satte kommunen, i samråd med andra delar av polisen, in en väktare vid HVB-hemmet på grund av det upplevda hotet.

Ett hot som alltså i själva verket var polisens spanare.

Det var väktaren som under natten mellan fredag och lördag slog larm om att ha blivit beskjuten utanför HVB-hemmet i Sjuntorp.

Polisen i Östra Fyrbodal säger att det för närvarande inte finns någonting som tyder på att skott avlossats på platsen.

I stället undersöks andra alternativ om vad det kan ha varit som väktaren uppfattat som skottlossning.

Trollhättans stad flyttade de elva unga som bodde på boendet och det har varit ”en stor apparat”, enligt kommunen. Hela historien får Trollhättans informationschef Peter Asp att sucka uppgivet. 

– Barnen har varit livrädda för, vad jag uppfattar som nu, ingenting. Det känns bara konstigt och onödigt, säger Trollhättans stads informationsansvarig Peter Asp till P4 Väst.

– Det är mindre lyckat detta, säger han.

I den pågående utredningen, som civilpoliserna var inblandade i, har polisen nu genomfört en husrannsakan på boendet ifråga och där anträffat gods som tyder på att det har missbrukats narkotika.

En person är misstänkt för brott. I nuläget är ingen gripen.