Trump: Har rätt att dela uppgifter med Ryssland

1:20 min

Donald Trump försvarar nu att han delat information och uppgifter med den ryske utrikesministern. Det är min absoluta rätt, skrev presidenten i en tweet.

Donald Trump twittrade att han delat med sig av uppgifter om "terrorism och flygsäkerhet" och att han som president har rätt att göra det, därtill skrev Trump att han vill att Ryssland ska göra mer för att bekämpa Islamiska staten.

Det var under ett möte med den ryske utrikesministern Sergei Lavrov som president Trump ska ha delat med sig av känsliga och sekretessbelagda uppgifter, enligt flera amerikanska medier. Uppgifterna ska ha handlat om Islamiska statens planer på att smuggla ombord bomber i form av bärbara datorer på flygplan.

Tillsammans med andra uppgifter som presidenten ska ha avslöjat under mötet, kan man dra slutsatser om USAs metoder och om källans identitet.

Trumps agerande kritiseras av demokrater i USA och flera republikaner kräver en förklaring.

En källa inom Nato säger till nyhetsbyrån Reuters att om det här är sant, så kommer det inte ingjuta förtroende hos allierade".

Presidenten skrev också om att sin frustration över läckorna från underrättelseorganisationer i USA. "Jag har från början av mitt presidentskap sagt åt Comey och andra att de måste hitta de som läcker" skrev Trump och syftade på James Comey, chefen över FBI som Trump sparkade i förra veckan.