Sydöstra Skåne

Nu ska hästturismen knytas samman

4:26 min

Destination häst är en satsning på hästturismen i sydöstra Skåne. Tanken är att Sjöbo, Simrishamn, Tomelilla och Ystad ska bli ett resmål för hästintresserade och idag är det avstamp i Skåne Tranås.

Destination häst är ett Leaderprojekt som initierades av Sjöbo kommun, kommunerna Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn ingår. Målet är att göra sydöstra Skåne till en hästdestination, som ska leda till nya hästföretag och arbetstillfällen.

Cecilia Henriksson och Pernilla Colhag är med och driver projektet Destination häst.

– Det är en reseanledning med koppling till häst. Sedan finns det olika delar, tävlingsturism där vi vill locka folk hit för att tävla och turista, turridning är ett annat.

– Vi hoppas på att man kan organisera upp det hela, säger Cecilia Henriksson.

Analyser ska ha visat att det finns stora utvecklingsmöjligheter för turism med anknytning till landsbygden och dess natur, kultur och näringsliv. Tanken är att samla hästnäringen och besöksnäringen i sydöstra Skåne, inventera den och få den att samverka och prova nya metoder för att utveckla, paketera och marknadsföra hästturism.

– Vi har folk som sätter sin häst hos oss veckan innan tävling och sedan reser runt litet. Vi bygger en tävlingsarena för westernridning, den enda i Sverige, så vi hoppas det kommer ner mycket folk, säger Mats Larsson på Hälldala ranch.

Målet är ett samarbete med folk runt omkring. Det finns omkring 6 000 hästar i området och man ska hålla på med projektet i ett år. Hästturism kan vara turridning, kurser, tävlingar och bed and box.

– Vi använt två månader till att ta reda på alla hästföretag i närheten. Nu hoppas vi få igång ett samarbete som kan leva vidare även efter projektet, säger Pernilla Colhag.