Peter Hultqvist om militärt samarbete med USA

1:27 min

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är i USA för att träffa den amerikanska försvarsministern James Mattis.

 

Sverige och USA har ett militärt samarbete och det kommer att fortsätta på samma sätt även med den nya administrationen, enligt Hultqvist. Det är "business as usual", säger han.

– Det vi har som avtal som land, det handlar ju om övningsverksamhet, internationella operationer samt försvarsmateriel- och forskningsverksamhet. 

– Och jag utgår från att det här är områden som vi kommer att fortsätta att arbeta med. Jag ser ju också att Finland har ett liknande avtal. Så sammantaget bidrar det här till stabilitet i vår del av världen, säger försvarsminister Hultqvist.


Peter Hultqvist understryker alltid betydelsen för Sverige av den transatlantiska länken och har varit i Washington flera gånger för diskussioner på högsta nivå i Pentagon.

Det samarbete som pågår med USA fortsätter, till exempel i en militärövning i höst i Sverige, Aurora, den största på 20 år enligt försvarsmakten.

Hultqvist kom till Washington samtidigt med medieuppgifterna om att president Donald Trump hade lämnat information som varit hemlig till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov - en uppgift som väckt stor debatt.

Vita Huset har tillbakavisat alla anklagelser om risker för USA:s säkerhet.

Peter Hultqvist sa att han utgår från att den överenskommelse Sverige har med USA om underrättelsesamarbete gäller.

--Det som jag har upplevt, är att de relationer vi har med USA, de avtal som vi har, ligger fast och att man utifrån det också respekterar de olika delar som de här avtalen omfattar, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.