Visumfritt till EU för ukrainare – ett historiskt steg

2:29 min

I dag finns Ukrainas president Petro Porosjenko i EU-parlamentet i Strasbourg för att officiellt skriva på beslutet om visumfrihet till EU för ukrainska medborgare. Från mitten av juni får ukrainare rätt att vistas tre månader i EU utan visum. Visumfrågan har tagit sex år och ses av makthavarna i Kiev som en viktig symbolisk framgång på vägen mot europeisk integration.

– Vi skriver tillsammans med våra europeiska vänner under beslutet om att upphäva kravet på visum för ukrainare till EU, sa Petro Porosjenko om det enligt presidenten historiska steget i Ukrainas väg mot europeisk integration.

Efter att Porosjenko skrivit under det formella beslutet kommer det ta ytterligare 20 dagar innan det ratificerats och i praktiken gäller alltså fri inresa för ukrainare från och med juni. Fri inresa under 90 dagar för besök, turism och studier, men inte för arbete. Men någon stor folkvandring av de drygt 40 miljonerna ukrainare till EU är inte att vänta.

3 300 000 ukrainare har redan biometriska pass, vilket krävs för att resa till EU, sa presidenten. Trots att en minoritet av ukrainarna alltså i dag kan utnyttja visumfriheten är det ändå ett symboliskt viktigt steg för regering och president i Kiev. Den avsatte presidenten Viktor Janukovitjs brutna löfte om att skriva på associationsavtalet med EU startade Majdanrevolten november 2013.

Men processen har pågått längre än så, mer än sex år, EU har krävt en rad reformer av Ukraina och nya lagar mot korruption och diskriminering. Aktivister som framförallt drivit på för reformerna i Ukraina varnar för att den processen nu kan brytas när visumfriheten är vunnen.

Ett exempel är presidentens senaste dekret där populära sociala medier förbjuds i Ukraina, eftersom företagen bakom är ryska. Sajter som har miljontals användare i Ukraina, som Yandex, Odnoklasnikij och VK (före detta Vkontakte) ska nu blockeras. Kritiker hävdar att det är censur och slår mot yttrandefriheten, medan förespråkarna säger att det är nödvändigt av säkerhetsskäl så länge Ukraina är i krig med Ryssland och att det finns andra internetportaler som ukrainare kan använda istället för de ryska.