Kol - den nya tandblekningstrenden

1:20 min

Att bleka sina tänder med kol har blivit en populär "gördetsjälv"-trend som spridits på nätet. Men tandläkare är skeptiska.

Aktivt kol har länge använts som ett naturligt medicin mot bl.a. förgiftning och magbesvär. Anledningen är att kolet har en absorberande effekt som binder skadliga ämnen och förhindrar att de tas upp av kroppen. 

Det senaste året har kolet introducerats på skönhetsmarknaden - framförallt som ett sätt att bleka tänderna. Idag finns tandkrämer och tandpasta som innehåller kol men det går lika bra med aktivt kol som du köper i pillerform på apoteket. Enligt skönhetsbloggare och hälsokostsajter påstås den svarta massan gör tänderna vitare genom att absorbera plack och beläggningar.

- Totalt ovetenskapligt. Tanden är en väldigt tät yta och att kol ska kunna dra ut någonting? Nej, jag tror inte på det, säger Per Ehrlington, tandläkare i Huskvarna .

För att dina tänder ska kunna blekas så måste blekmedlet tränga ner i emaljen i tanden. På klinik används bl.a. väteperoxid. 

Bloggaren Martina Johansson är civilingenjör i bioteknik och har använt tandblekning med kol i två år.

- Det är sant att det inte inte finns någon kemisk process där kol bleker, men däremot har kolet en stark förmåga att binda till olika ämnen som t ex tanniner som färgar tänderna från bl.a. kaffe och rödvin, säger Martina Johansson.