Makedonien på väg ut ur politisk kris

1:47 min

Den akuta politiska krisen i Makedonien ser ut att gå mot en lösning. Fem månader efter nyvalet i december beslutade landets president i dag att ge i uppdrag åt oppositionen att bilda ny regering.

Redan i februari kunde Zaev presentera en parlamentarisk majoritet med stöd av flera partier som företräder landets albanska minoritet, men president Ivanov har vägrat att ge dem regeringsmakten.

Albanernas krav på bland annat större språkrättigheter riskerade, enligt presidenten, en delning av landet.

Men under ceremonin i dag meddelade Zoran Zaev att hans regering kommer att garantera att Makedonien förblir en enhetsstat.

Krisen nådde sin kulmen när anhängare till landets tidigare regering för snart tre veckor sedan stormade parlamentet, efter att oppositionen försökt bryta det politiska dödläget genom att välja en ny talman.

Under stormningen misshandlades flera parlamentsledamöter, några slogs blodiga, däribland oppositionsledaren Zoran Zaev.

Efter det har påtryckningarna från både EU:s och USA:s sida varit stora för att förmå presidenten att lösa krisen och låta oppositionen bilda regering.

Den politiska krisen i Makedonien, som strävar efter både EU- och Natomedlemskap, startade för drygt två år sedan då uppgifter kom fram om hur den tidigare regeringen ska ha utsatt över 20 000 personer för illegal avlyssning.

De avlyssnade samtalen ska också ha avslöjat omfattande korruption och maktmissbruk.

Och det är, menar politiska analytiker i landet, främst av rädsla för att ställa till svars, som den tidigare regeringen under ledning av Nikola Gruevski har vägrat att lämna makten i från sig.