Elektricitet skulle bota homosexualitet

2:42 min

– När jag först fick höra talas om den här historien reste sig håret i nacken, säger Frans-Åke Öberg.

Tillsammans med läkaren och riksdagsledamoten Barbro Westerlund håller han en av flera föreläsningar under Pride i Bollnäs.

Den här veckan pågår Bollnäs första Pridefestival och under torsdagen kommer flera föreläsningar att hållas på Kulturhuset i Bollnäs.

Bland annat ska läkaren och riksdagsledamoten Barbro Westerholm och journalisten Frans-Åke Öberg berätta om "När homosexualitet skulle korrigeras med elektricitet". 

Frans-Åke Öberg har läst en gammal dagbok som en 29-årig homosexuell man har skrivit. Han vände sig till Hälsinge sjukhus för att han inte stod ut med att vara homosexuell.

– Och i vissa fall använde man elbehandling. Patienten fick en manchett på armen och fick sedan själv bestämma strömstyrkan alltså hur ont det skulle göra. Och samtidigt fick patienten se på bilder på attraktiva män, berättar Frans-Åke Öberg.

Barbro Westerholm var generaldirektör på socialstyrelsen och den som 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle ses som en sjukdom. Ett arbete som hon tyckte var självklart.

– Arbetet gick väldigt fort eftersom jag tyckte det var självklart att bejaka kärlek mellan människor oavsett om det är kärlek mellan två människor av samma kön eller inte.