Miljontals barn är på flykt - många ensamma

1:49 min

Barn på flykt ökar stadigt hela tiden och är nu fem gånger så många som år 2010, enligt en ny rapport från FN:s barnfond Unicef.

Miljontals barn har tvingats bort från sina hem och flera hundratusen av dem är ensamma utan föräldrar. Av alla barn som kommer i båtar över Medelhavet har endast en av tio någon vuxen med sig.

De hamnar i mycket svåra situationer, säger chefsjuristen på svenska Unicef Christina Heilborn.

– De utsätts för övergrepp. Det handlar om våldtäkter, misshandel och tvångsarbete och det är fler och fler barn som vittnar om det. De berättar helt fruktansvärda berättelser. Många av barnen har också varit inlåsta i förvar alltså i fängelser i princip, säger Christina Heilborn.

I Libyen?

– I Libyen, ja.

Svenska Unicefs chefsjurist tar som exempel en trettonåring, som hon mötte på Sicilien för någon vecka sedan.

Den unga flickan hade både blivit våldtagen och misshandlad och sedan börjat prostituera sig, djupt traumatiserad.

Barnen fastnar i smugglarnas grepp.

– Smugglarna är väldigt dominerande i barnens liv. Däremot kan det se olika ut om de finns närvarande fysiskt eller inte. Men att det finns ett hot överhängande och skulder att återbetala och en rädsla är helt uppenbart, säger Christina Heilborn.

Här i Italien träffas nästa vecka de sju mäktigaste ledarna i världen, G7- gruppen och Unicefs budskap är att ett barn är ett barn. De ska skyddas från våld. De ska inte sättas i förvar. Håll ihop familjerna, är några krav från Unicef.

Christina Heilborn är som många andra kritisk till Sveriges nya flyktingpolitik med tillfälliga uppehållstillstånd som gjort det svårt för familjer att förenas.

– Flyktvägarna minskar så ensamma minderåriga och underåriga tvingas ut på de farliga båtarna på Medelhavet, säger hon.

I strömmarna av människor som kommer till Europa blir de riktigt unga och unga ensamma hela tiden fler. Och flickorna är som ofta de som är allra mest utsatta.