Pressmeddelande 2017-05-18

Akademikerjävlar – ny serie av Mia Blomgren

Varför tror vissa människor att de inte bara är smartare utan också godare för att de har en hög utbildning? Och hur kommer det sig att vi säger att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? Onsdag 31 maj är det premiär för Mia Blomgrens nya serie i P1 där hon pratar med akademiker om klassresor, klassförakt och strävan efter det perfekta livet.

I Akademikerjävlar tar Mia Blomgren kontakt med några av de som hörde av sig efter den uppmärksammade programserien Dom kallar oss white trash.

 – Det har nog hänt att jag sagt jävla arbetare när jag suttit i bilkön till jobbet. Det är ju sådant som jag har tid att tänka på nu när jag blivit förtidspensionerad från vd-jobbet på grund av Parkinsons sjukdom. Hur kunde jag tro att jag var lite för mer bara för att jag levde det goda livet, säger Pär Ohrberg i programmet.

 Förutom före detta vd:n Pär möter Mia Blomgren Nadja, Arvid och Tova som på olika vis försöker förhålla sig till den akademiska världen, Lotta som kommer från finsk arbetarklass men som nu befinner sig i kultureliten och akademikern Janne som fick gliringar för att hans fru arbetade inom hemtjänsten.

 – Det jag funderat länge och mycket på är varför det är okej att se ner på lågutbildade människor? Genom åren har jag fått många mail från lyssnare som är mer än trötta på detta fenomen. Även från högutbildade som säger att de trott att de är toleranta fastän de nu inser att de ser ner på den klass som de i många fall själva kommer ifrån, säger Mia Blomgren.

Sändningstider:

Akademikerjävlar av Mia Blomgren sänds i P1 onsdagarna 31 maj, 7 juni och 21 juni kl. 11.04. Programmen finns även på sverigesradio.se och i Sveriges Radio Play.

Om Mia Blomgren

Mia Blomgren är reporter på Sveriges Radio sedan 1993. Hon arbetar främst med programmen Tendens och P1 Dokumentär. Mia har varit nominerad flera gånger till Ikaros-priset och till Stora Radiopriset som hon fick 2003. 2012 vann hennes dokumentär Madonnan och Skökan pris för Sveriges bästa radiodokumentär på Tempo Dokumentärfestival. Hennes serie ”Svenska sjömän” har rönt stor uppmärksamhet och hon mottog Seko sjöfolks kulturpris ”för sina inlevelserika och träffande skildringar av olika sjömäns liv och leverne.” Mias program om sjömannen Nisses liv har blivit en animation som blivit nominerad på flera filmfestivaler.

Mer info

Pressbilder:

Lotta Sjöberg Foto: Privat

Pär Ohrberg Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio

Tova Andersson Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio

 

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52