BORÅS

Förskola skippar socker till barnen

1:27 min

På den sockerfria förskolan i Borås skippar man sockret. Istället sötar man med frukt och honung.

– Det finns till och med socker i färdig korv som man köper, menar Elif Gencoglu som är verksamhetshetschef på sockerfria förskolan Idealliv.

Därför lagar man all mat från grunden och använder inget socker i exempelvis bröd eller bakverk.

– Det räcker ofta med fruktens sötma och barnen tycker om det. Vi gör exempelvis chokladbollar, banankaka och glass utan socker, säger Elif Gencoglu.

Güler Kaplan är kock på den sockerfria förskolan och håller på att göra sockerfri sylt till barnen.

– Jag kokar ihop frukten och sötar sedan med lite honung. Sen blir det sylt, säger hon.

Är det så farligt med lite socker i då?

– Det gäller hälsan, man måste tänka på barnens bästa, säger Güler Kaplan.

Sockerfri sylt:

1 dl mango
1 dl hallon
1 dl jordgubbar
1 msk honung

Koka ihop frukten i ca 10 minuter på svag värme. När det svalnat tillsätter du en matsked honung.