Oro för att papperslösa hamnar i kriminalitet

3:14 min

Frivilliga och personal på Röda Korset på Gotland kommer ofta i kontakt med papperslösa och asylsökande som tänker gömma sig. Och de blir fler.

Migrationsverket varnar för att alltfler hamnar utanför samhället när de väljer att leva som gömda efter avslag på asylansökan. De som går under jorden riskerar att utnyttjas.

– Vi är oroliga för de som fyller 18 år och vant sig vid att vara hos oss, de hamnar utanför i väntan på besked. Man hamnar i gråzonen, och grått blir ganska snabbt svart, säger Göran Wahlqvist som är verksamhetsledare för Röda Korset på Gotland.

Han ser risken med att de papperslösa som lever gömda råkar illa ut och hamnar i missbruk, prostitution och annan kriminalitet och blir en belastning för samhället. Göran Wahlqvist vill gärna se lite mer mod hos politikerna på ön.

– Om vi går på den strikta lagbosktaven eller om man skulle våga ta lite andra beslut, och då hamnar vi i vår lokala ekonomi i kommunen. Det är svårt, jag vill inte vara elak mot dem, men lite mer mod skulle jag efterlysa, säger Göran Wahlqvist.