Kristianstad

40-årig Högskola viktig för norra Skåne

4:11 min

De kommande dagarna annordas en rad aktiviteter på Högskolan Kristianstad för att uppmärksamma att skolan fyller 40. P4 Kristianstad träffade före detta rektorn Kaj Björk för ett samtal om skolans betydelse.

Högskolan Kristianstad fyller i år 40. Det var i samband med den nya högskolereformen 1977 som Högskolan Kristianstad bildades.

Detta har firats i veckan med en rad olika aktiviteter, bland annat löptävlingar och det har bjudits på en tårta som varit hela 40 meter lång. 

En av dem som fanns på plats under 40-års firandet var ingen mindre än Kaj Björk som var rektor när det begav sig 1977 och stannade på den posten till 1994. P4 Kristianstad tog sig ett snack med honom och frågade vilken betydelse skolan har för staden.

– Det har betydelse på många sätt. Dels är det massa unga studenter som kommer hit och förbrukar sina studiemedel här men det viktigaste är att skolan levererar en hel del välutbildade yrkespersoner inom många områden, säger Kaj Björk.

Han fortsätter med att påpeka att högskolan har utbildningar som anses vara de bästa i landet och att forskningsverksamhet har ägt rum på skolan som bidragit till den akademiska världen.

– Skolan har även högst söktryck i landet bland studenter som söker sig hit. Det är över 40 000 som sökt sig hit. Det är ett enormt söktryck, säger Kaj Björk.