P4 Halland granskar svarta bostadsmarknaden

Emmas bostad uthyrd på svarta marknaden

3:10 min

När Emma studerade utomlands försökte någon hyra ut hennes lägenhet i smyg. Resultatet blev att flera lurades på tiotusentals kronor.

Vi har de senaste dagarna granskat den svarta hyresmarknaden i Halmstad. 

Emma  vill vara anonym och heter egentligen någonting annat. Hon hyrde ut sin lägenhet i andra hand, helt lagligt, till en person för att hon skulle resa utomlands och vara borta länge.

Men ytterligare en person skrev in sig i bostaden utan hennes vetskap. Lägenheten lades upp på en annonssajt och det gjordes också flera lägenhetsvisningar. 

Det kom ganska snabbt fram att den som visat upp min lägenhet till folk inte alls var den personen som jag hade hyrt ut lägenheten till i andra hand.

– Det var väldigt chockerande att få veta det är någon annan än den jag hyrt ut till som befinner sig i min lägenhet. Det kändes obehagligt att veta att någon för mig helt okänd person varit i min lägenhet och dessutom haft visningar på den i försök att hyra ut den, säger Emma. 

Det var i slutet av maj 2016 som Emma började studera utomlands. Hon hyrde ut sin lägenhet i andra hand helt enligt reglerna hos ett bostadsbolag i Halmstad.

I flera månader var allt bra, hyran betalades i tid och personen som hade hyrt lägenheten skötte om bostaden på ett bra sätt. Men plötsligt en dag dök det upp meddelanden i Emmas telefon, folk skriver att de vill ha sina pengar tillbaka.

Hon fick besked att hennes lägenhet har varit utlagd på en annonssajt och att flera också varit på visning.

– Det var en chock att andra som jag inte kände hade varit och sett min lägenhet. Att inte ens veta vem som befinner sig i min lägenhet var svårt, säger Emma. 

Det visade sig att personen som hyrde Emmas lägenhet i andra hand hade en kompis inneboende i lägenheten.

Han hade i sin tur utan kompisens vetskap lagt ut lägenheten på en annonssajt och bett folk att betala flera hyror i förskott, med löfte om att få lägenhetsnycklarna inom en vecka. Sedan slutade personen höra av sig.

– Den summa jag fått höra är att någon hade betalat runt 15 000 kronor i deposition, det finns omkring fyra anmälningar kring detta så jag antar att samma summa gäller för de andra personerna, säger Emma. 

Det finns just nu flera anmälningar i ärendet och förundersökning pågår fortfarande. Emma misstänktes aldrig för något brott själv, däremot har hon pratat med polisen och berättat om händelsen.

I ärendet lurades flera personer på tiotusentals kronor. Det här har fått Emma att tänka på hur hon ska hantera framtida uthyrningar.

– Jag ska absolut vara mer försiktig och så fort något verkar konstigt så kommer jag vara mer uppmärksam. Det är viktigt att kolla med fastighetsbolaget med alla kontrakt, detta känns extra viktigt när man nu vet hur lätt det är att bli lurad, säger Emma.

Hur mycket tänker du på det som hände?

– Nej inte så mycket, men det är klart hamnar man i en situation där man ska hyra eller hyra ut då blir man påmind om det som hände och kommer bli mer vaksam, säger Emma.