Almqvist kommer inte sakna att vara landshövding

1:51 min

Efter elva månader som tillförordnad landshövding ser Malin Almqvist slutet på sitt uppdrag. Ett uppdrag som krävt mycket jobb och mycket tid.

Kalmar läns tillförordnade landshövding Malin Almqvist tycker att det ska bli väldigt skönt att kunna återgå till ordinarie verksamhet nu när Kalmar läns nya landshövding Thomas Carlzon är utsedd.

Det faktum att det inte var planerat att förra landshövding Stefan Carlsson fick lämna sin tjänst gjorde att Malin Almqvist tidigt förstod att det kunde ta lite längre tid än normalt för regeringen att utse en ny landshövding. 

Inte kunnat påverka

Någon möjlighet att påverka processen kring ny landshövding har hon inte haft. Hennes tillit till att regering gör vad den kan för att hitta en bra lösning för länet är stor. Hon har stått helt utan insyn i den processen.

– Folk tror att jag har vetat, men det har jag inte, utan i måndags eftermiddag fick jag ett telefonsamtal, den här personen blir det. 

Även om nyfikenheten hos Malin Almqvist kan vara stor så har det varit skönt att inte veta något eftersom utnämningen inte är något hon har kunnat påverka. 

Folk tror att jag vetat, men det har jag inte.

På frågan om vad hon kommer sakna med jobbet som tillförordnad landshövding säger hon att det inte är mycket. Det är ett fantastiskt jobb men det kräver mycket jobb och mycket tid.

Slutar efter maj

När programledaren Johan Signert pressar henne lite på frågan finns det dock till sist en sak som hon kommer att sakna:

– Det är väl alltid roligt att få vara den som får bestämma.

Första juni är detta uppdrag slut och Malin Almqvist blir länsråd igen. Den allra första dagen på semestern vet hon hur ska tillbringa: 

– Då får jag väl helt enkelt bara ligga i trädgården och vila.