Mordutredningen i Silverdalen

Dömd till rättspsykiatrisk vård för mordet på hustrun

1:23 min

I dag dömdes en 55-årig man för att ha dödat sin hustru i Silverdalen i Hultsfreds kommun.

Den 55-årige mannen och hans fru skulle gå ut på promenad en tidig vårdag i slutet på mars förra året. Mannen kom tillbaka men hans fru dök aldrig upp. Deras fem gemensamma barn larmade då polisen.

Kvinnan hittades senare i ett skogsområde med två djupa skärsår i halsen, vilka har lett till hennes död. Enligt rättsläkaren ska hennes dödsångest ha varit utdragen.

Led av psykisk störning

Under rättegången, som har varit en lång process, har den misstänkta mannen flera gånger ändrat sin berättelse. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning ska han lida av en psykisk störning – något som han även var påverkad av under tiden för mordet.

Tingsrätten har nu kommit fram till att det inte är bevisat att mannen hade planerat angreppet på hustrun. Motivet är inte heller klarlagt. Mannen visade emellertid mycket stor hänsynslöshet vid brottet. Han döms därför för mord och inte för dråp.

Frikänns på en åtalspunkt

I domen prövas även om mannen hotat sin fru med kniv vid ett annat tillfälle. På den punkten anser man att åklagaren inte har lagt fram tillräcklig bevisning. Tingsrätten frikänner därför mannen från den anklagelsen.

55-åringen är nu häktad fram tills dess att domen vinner laga kraft. Hans och hustruns barn får 50 000 kr var i skadestånd för det psykiska lidande som mordet på modern har medfört för dem.