Det blir ingen rättegång mot Julian Assange i Sverige

2:49 min

Det blir ingen rättegång mot den kände journalisten Julian Assange i Sverige. Julian Assange har varit misstänkt för sexbrott i Sverige. Nu säger åklagaren att utredningen mot honom avslutas.

Julian Assange startade gruppen Wikileaks som har avslöjat många hemligheter. Bland annat om vad amerikanska militärer har gjort i olika krig. Julian Assange har blivit känd i hela världen för sitt arbete. Många tycker att han är en hjälte, men USA:s regering tycker att han är en brottsling.

För sju år sedan var Julian Assange i Sverige. Två kvinnor anmälde honom då till polisen. De sa att han hade våldtagit dem. Men polisen hann inte förhöra Julian Assange innan han åkte från Sverige.

Svenska myndigheter försökte få tag på Julian Assange, men han gömde sig på Ecuadors ambassad i London i Storbritannien. Han har bott där i fem år nu. Julian Assange är rädd för att han ska bli skickad till USA och få sitta i fängelse där. Han gömmer sig på en utländsk ambassad, för att polisen inte kan ta honom där.

Julian Assange blev till slut förhörd i London, i november förra året. Och idag berättade den svenska åklagaren alltså att utredningen mot Julian Assange läggs ner. Det blir ingen rättegång i Sverige. Åklagaren Marianne Ny säger att de inte kan utreda brottet längre.

Julian Assange har hela tiden sagt att han är oskyldig. En del personer tycker att han har blivit orättvist behandlad av Sverige. Men de svenska åklagarna säger att de har behandlat Julian Assange på samma sätt som andra misstänkta personer.

Det är inte klart vad som kommer att hända med Julian Assange nu. Polisen i Storbritannien har sagt att de kommer ta fast honom om han lämnar ambassaden i London. Julian Assange är rädd för att den brittiska polisen ska skicka honom till USA.