Uppvidinge

Undersköterskor får 10 000 kronor för att flytta semestern

1:40 min

För att klara vården i sommar erbjuder Uppvidinge kommun nu undersköterskorna 10 000 kronor extra i veckan om de väljer att flytta sin semester.

Undersköterskan Carina Larsson som arbetar på Storgården i Älghult är en av dem som nappat på erbjudandet, men för henne handlar det mer om de gamla än om pengarna. 

– Verksamheten måste fungera. Vi kan ju inte lämna de gamla vind för våg, någon måste sköta om dem, säger Carina Larsson.

Hittills är det drygt 40 undersköterskor som sagt ja till att flytta sin semester för att täcka upp under sommarperioden. Erbjudandet gäller att flytta semestern två eller tre veckor, och undersköterskorna får då 10 000 kronor per vecka för det. Och det är första gången som just undersköterskor får det här erbjudandet. 

Exakt hur många veckor som i slutändan behöver flyttas vet man inte än, men det här kommer att kosta kommunen minst en halv miljon.

– Vi är ju till för de gamla och då får det kosta. Vi gör det här för att lösa en akut situation, säger Patrik Ivarsson, tillförordnad vård- och omsorgschef i Uppvidinge.

Men Carina Larsson tycker att kommunen borde ha tänkt på det här tidigare:

– Jag tycker det är dåligt av arbetsgivaren för de har vetat om problemet i väldigt många år och vi har påtalat det många gånger. Man borde ha löst det här problemet tidigare.