Krånglig gps-lokalisering för SOS Alarm

1:44 min

SOS Alarms möjlighet att hitta nödställda är bökigare att använda än vad det behöver vara.

SOS Alarm får nu positionera personer som ringer in, med hjälp av gps:en i deras telefon. Men systemet är krångligt och det finns ett bättre ett bättre alternativ som SOS Alarm vill införa.

Martin Lundblad, platschef på SOS Alarm i Halmstad, berättar om hur hjälpen till en man som drabbats av stroke fördröjdes trots möjligheten att positionera via gps. 

– 40 minuter räknar vi med att ambulansen fördröjdes och när det gäller stroke är det väldigt allvarligt, säger Martin Lundblad. 

SOS Alarm försökte hitta hans plats via gps men för att göra det skickar personalen ut ett sms med en länk som den i nöd ska godkänna. Något som mannen inte klarade. 

När det här hände hade inte SOS Alarm fått möjligheten att göra sådan positionering, det håller på att införas nu. Men Land- och sjöräddningen hade redan systemet på plats så ett sms skickades därifrån.

Under samtalet lyckades mannen få fram att det handlade om en stroke men han visste inte var han befann sig. Hade man haft en exakt position så hade ambulansen nått fram på 15 minuter. 

– Allt det här kan jag förklara sker i ultrarapid under nästan en timme för operatörerna och jag vågar inte ens tänka hur det är som patient i detta läget. 

SOS Alarm får sedan tidigare även information från mobiloperatören om ungefär var den som ringer finns. Men det handlar om ett stort område, enligt SOS Alarms it-chef Mattias Hindfeldt. 

– En snittlokalisering är på ungefär fem till åtta kvadratkilometer, säger Mattias Hindfeldt. 

Det var inom ett sådant område som ambulansen behövde köra runt med sirenerna påslagna. Tillslut hörde mannen ljudet och lyckades förmedla detta.

Det finns i dag ett annat system som kan skicka den exakta platsen till SOS Alarm direkt när man ringer 112. 

Det kallas Advanced Mobile Location, AML, och finns i Android-telefoner sedan flera år tillbaks och används redan i flera europeiska länder. Det finns dock ännu inte i Iphone men Mattias Hindfeldt hoppas att om fler länder börjar använda det sätter det press på Apple. 

Att införa AML ser dock ut att krocka med Lagen om elektronisk kommunikation. Frågan utreds tillsammans med flera myndigheter men ingen kan ännu svara på om det krävs en lagändring och hur lång tid det skulle kunna ta. 

Enligt Mattias Hindfeldt har SOS Alarm redan tekniken på plats för att börja använda AML. 

– Vi skulle naturligtvis vilja att vi fick grönt ljus så att vi kan rädda fler liv snabbare, säger Mattias Hindfeldt. 

Problemet är att lagen kräver ett godkännande på förhand om man ska ta reda på någons plats via gps. Orsaken är att det kan vara ytterst integritetskränkande att positionera människor. Men Mattias Hindfeldt tycker inte att det borde vara det just när det gäller nödsamtal. 

– Det här är två storheter som står emot varanda, man ska ha stor respekt och visa ödmjukhet för integritet. Jag kan dock inte se att jag berövas min integritet i ett 112-samtal, det är ju jag som ringt 112 och de här uppgifterna blir ju inte offentliga. Det är bara polisen som kan begära ut uppgifterna.

I fallet med den strokedrabbade mannen blandades både Sjö- och flygräddningen samt polisen in i operationen. Omkring tio personer deltog. Om SOS Alarm hade positionen direkt hade det räckt med tre eller fyra personer allt som allt, och de hade varit upptagna under kortare tid. 

– Det är en fråga om resurser och vi hade kunnat underlätta för den hjälpsökande. Tar man stroke som exempel är snabb vård livsviktig. Inte bara för personen utan även för de stora samhällskostnaderna som ligger i rehabilitering. 

På grund av patientsekretessen går det inte att få reda på hur det gick för den strokedrabbade mannen till slut.