Gravida Elin oroar sig för att föda på USÖ i sommar

1:18 min

Elin Kullingsjö ska föda sitt andra barn i juli. Förlossningen är planerad på USÖ men Elin oroar sig för underbemanning.

– Sommar är ju sommar, kanske med underbemanning eller problem att få vikarier. Kommer jag få den hjälp jag behöver? Men jag utgår ändå ifrån att det kommer gå bra, säger Elin Kullingsjö.

I sommar stänger Karlskoga lasarett sin förlossningsavdelning och hänvisar alla sina patienter till USÖ. Förra veckan kunde P4 Örebro berätta att länen runt omkring Örebro kämpar med personalbrist och kan behöva skicka födande kvinnor till USÖ i sommar. Men Lotta Iggström, chefsbarnmorska på förlossningen, menar att det inte finns någon anledning för blivande föräldrar att oroa sig och att förlossningen har god bemanning inför sommaren.

– Den ser riktigt bra ut. Det fattas personal för runt tio pass och det är ett väldigt bra utgångsläge, säger Lotta Iggström, chefsbarnmorska på förlossningen USÖ.

Hur ser planen ut för att kunna ta emot de extra patienterna från Karlskoga och eventuellt från andra län?

– Kvinnorna från Karlskoga har vi räknat med. Där ser vi att vi har en kapacitet, vi har förstärkt med undersköterskor framför allt för att kunna möta det ökade förlossningstalet, säger Lotta Iggström.

När det gäller att ta emot kvinnor från andra län säger Lotta Iggström att beror det beror på hur situationen ser ut när de ringer. Tidigare somrar har det inte kommit så många som befarat.